Magazin

Harmadik alkalommal tér vissza Jakartába a Busworld Southeast Asia kiállítás

Mozgalmas időszak elé néznek a globális Busworld kiállítássorozat szervezői, hiszen két héttel a május végén esedékes isztambuli Busworld Türkiye 2024 seregszemle előtt, május 15. és 17. között kerül megrendezésre a délkelet-ázsiai térség egyik legfontosabb autóbuszos szakmai vásárának számító Busworld Southeast Asia 2024 kiállítás Indonézia fővárosában, Jakartában. A világ legrangosabb autóbuszos témájú rendezvénye a 2019-es és a 2022-es felvonás után idén már harmadik alkalommal látogat el a világ negyedik legnépesebb országába, az esemény házigazdája pedig ezúttal is a Jakarta International Expo kiállítási központ lesz.

A szervezők portálunkhoz eljuttatott tájékoztatása alapján a kiállítói mezőny nagy részét az Európában kevésbé ismert, ám kispályásnak távolról sem mondható vezető indonéz buszgyártók adják majd, amelyek együttesen a helyi piac mintegy 80%-át uralják. Az indonéz autóbuszpiac felívelő pályán van, főként az urbanizációnak, a környezetvédelmi megfontolásoknak, az országban zajló infrastrukturális fejlesztéseknek és a turizmusnak köszönhetően, a fenntarthatóbb, tisztább közösségi közlekedést célzó kormányzati kezdeményezések pedig elősegítik az elektromos buszok térnyerését is.

Pillanatkép a 2022-es Busworld Southeast Asia kiállításról, háttérben az Adi Putro standja

Ebben az évben is meg lehet majd tekinteni a standokon a jellegzetesen merész formatervű típusokat kínáló helyi karosszálók legújabb innovációit. A fennállásának 50. évfordulóját ünneplő New Armada egy most először bemutatásra kerülő újdonság mellett többek között egy hosszú távú éjszakai járatokra optimalizált, fekvőhelyekkel szerelt távolsági utazóbuszt, egy 6 méter hosszú minibuszt, egy 8 méteres midibuszt, valamint több különböző 12 méter hosszú turistabuszt hoz majd a májusi rendezvényre, hangsúlyozva a Sinar Jaya társasággal, Indonézia egyik legnagyobb autóbusz-üzemeltetőjével fennálló együttműködését is. A fekvőhelyes műfaj úttörőjének számító Laksana a luxuskivitelű Suites Class termékvonal mellett idén egy 12 méter hosszú, tisztán elektromos hajtású alacsony belépésű típussal jelentkezett be, az Adi Putro saját fejlesztésű légrugós futóművére helyezi majd a hangsúlyt, továbbá jelen lesz a minőségre hagyományosan kiemelt figyelmet fordító Tentrem is. A külföldi gyártók közül visszatérő résztvevőként az idei Busworld Southeast Asia kiállításon is képviselteti magát a kínai Golden Dragon, amely ebben az évben a 6 méteres kategóriában versenyző, önvezető kivitelben is létező Astar minibuszt, az InTour midi villanybusz 7,3 méteres változatát, valamint az ugyancsak tisztán elektromos hajtású, 12 méter hosszú Pivot E12 LD szóló modellt állítja reflektorfénybe Jakartában.

Ezt a furcsa arányokkal megáldott városi midibuszt a New Armada standján láthattuk két éve

Természetesen nem hiányoznak majd a legújabb termékeiket és szolgáltatásaikat prezentáló iparági beszállítók sem, akik a helyszín jellegéből adódóan ezúttal főként Indonéziából, Kínából, Tajvanról, Indiából, Törökországból és az Egyesült Királyságból érkeznek majd. A Busworld szervezői idén két újonnan útjára induló kezdeményezéssel igyekeznek elősegíteni a kontaktteremtést az iparágon belül: a mérnökök közötti információcserét a május 16-ai Company Pitch Program, a buszgyártók (karosszálók) és a beszállítók közötti kapcsolatépítést pedig a Matchmaking Program lesz hivatott szolgálja majd.

Az indonéz buszgyártók specialitásai a luxus turistabuszok, a fekvőhelyes kivitelek mellett nem ritka az ilyen exkluzív beltér sem

Ahogyan azt a hasonló színvonalú rendezvényektől megszokhattuk, a kiállítást kétnapos átfogó szakmai konferencia kíséri majd, amelynek fő témája az autóbuszflották elektrifikációja lesz. A felszólalók sorában többek között a londoni közlekedésszervező, a Transport for London (TfL), valamint a Hongkong meghatározó üzemeltetői közé tartozó The Kowloon Motor Bus Company képviselői osztják majd meg tapasztalataikat a témával kapcsolatban, érintve az útvonaltervezés, a biztosítás, a kommunikáció és a biztonság kérdésköreit is.

További információk a rendezvény hivatalos honlapján érhetők el.

A cikkben szereplő képek a Busworld Southeast Asia 2022 kiállításon készültek.

Címkék