Kitekintő

A Hyundai HTWO technológiájával szereli fel hidrogénbuszait az Iveco Bus

Az Iveco Group autóbuszos divíziója és a Hyundai Motor Company szerdán jelentette be, hogy az Iveco Bus leendő hidrogén üzemanyagcellás modelljeiben az ilyen hajtások fejlesztése terén már több mint húsz éves tapasztalattal rendelkező dél-korai konszern hajtásrendszerét fogja alkalmazni.

A két csoport elektromobilitással kapcsolatos megoldásokra összpontosító megállapodásáról március óta lehet tudni, ekkor jelentették be, hogy megvizsgálják egy jövőbeni együttműködés lehetőségét a járműtechnikák, a közös beszerzések és a kölcsönös ellátás terén, beleértve az elektromos hajtásláncokat, platformokat, valamint az üzemanyagcellás hajtásrendszereket. A kooperáció tényét az Iveco Bus a május végi Busworld Turkey 2022 kiállításon tartott sajtótájékoztatóján is kiemelte. Az eddig még csak szándéknyilatkozat formájában létező megállapodás az elmúlt hetekben új szintre lépett, a felek ugyanis a napokban bejelentették, hogy hivatalosan is partnerségre lépnek egymással, és az Iveco Bus a jövőben a Hyundai HTWO tüzelőanyag-cellás megoldásával fogja felszerelni a jelenleg még fejlesztés alatt álló hidrogénhajtású autóbuszait. Az együttműködésről további részleteket nem árultak el, de elképzelhető, a Hyundai korábban csak a Távol-Keleten kínált Elec City Fuel Cell nevű 11 méteres modelljében használt rendszer egyes komponensei visszaköszönnek majd az Iveco hidrogénbuszaiban is.

Az Iveco közlése szerint a két cég partnersége olyannyira előrehaladott állapotban van, hogy már hidrogén tüzelőanyag-cellás autóbuszokra kiírt európai közbeszerzési eljárásokban is nyújtottak be pályázatokat közösen. A hidrogénhajtású autóbuszok készre szerelése további alacsony károsanyag-kibocsátású modellekkel együtt a tervek szerint Olaszországban zajlana, ahol 2011-ben állították le az Iveco autóbuszok gyártását.

A címlapkép illusztráció, az eredeti kép forrása: Iveco Bus

Címkék