Kitekintő

600 millió eurót fektet autóbusz-üzletágának fejlesztésébe az Iveco

Az olasz járműgyártó pénteken jelentette be, hogy a társaság 2028-ig 600 millió eurót, azaz átszámítva 225 milliárd forintot fektet Iveco Bus üzletágának fejlesztésébe, főként jelentősebb villamosítási beruházások révén. A cél a jövedelmezőség további növelése, valamint a divízió versenyképességének fenntartása, különösen a zéró emissziós járművek gyártása területén.

Az Iveco Bus jelenleg nagyon erős pozícióval bír a helyközi autóbuszok piacán, a cég részesedése ebben a szegmensben meghaladja az 50%-ot, mindezt főként a már tavaly óta elektromos buszként is kapható, saját kategóriáján belül Európa piacvezetőjének számító helyközi modelljének, az Iveco Crossway eladásainak köszönheti. Az olasz gyártó buszos divíziójának nettó árbevételének hozzávetőlegesen felét a helyközi autóbuszok adják, a városi buszok 30%-ot, a kisbuszok 15, a távolsági buszok pedig 5%-ot képviselnek a cég eladásaiban.

Az Iveco célja, hogy a 600 millió eurós, fejlett technológiákba történő beruházásokkal az autóbusz-üzletága 2028-ra elérje a 3 és 3,5 milliárd euró közötti nettó bevételt, és eltökélt szándéka, hogy úgy növelje üzleti tevékenységének méretét és optimalizálja működését, hogy jövedelmezőségét 2022-hez képest majdnem megduplázza. Az Iveco 2019 óta már több mint 100 millió eurót fektetett be a városi elektromos autóbuszainak fejlesztésébe – teljesen elektromos városi kínálatot dobott piacra, bemutatta első üzemanyagcellás buszát, valamint új akkutechnológiát vezetett be -, ennek köszönhetően a cég villanybuszos rendelésállománya 2023-ra négyszeresére nőtt. A buszos üzletág tavaly 1200 elektromos buszt értékesített, 2024 elején pedig már 1500 darab elektromos buszra volt megbízás az Iveco rendelési könyvében.

A cégcsoport következő lépésként 300 millió eurót fordít egy olyan moduláris, elektromos alapú hajtáslánc kifejlesztésére, amely 20%-kal kisebb tömeget, nagyobb utaskapacitást és hatótávolságot biztosít majd. Az új platform egyaránt integrálható lesz a cég városi és helyközi modelljeibe is.

Címkék