Kitekintő

Elektromos Karsan minibuszokat vásárol Szófia

Tovább folytatódik a Karsan tisztán elektromos hajtású mini- és midibuszainak sikerszériája Európában. A török buszgyártó egy újabb tendergyőzelmet követően ezúttal Bulgária fővárosába, Szófiába szállíthat egy jelentősebb darabszámú e-Jest flottát.

Az önkormányzati tulajdonú Stolichen Avtotransport (Столичен автотранспорт) társasággal aláírt megállapodás 30 darab Karsan e-Jest elektromos minibusz leszállítására vonatkozik. A járműveket a tervek szerint még 2022 folyamán átadnák megrendelőjüknek, ezzel is hozzájárulva a törökök meglehetősen ambiciózus tervéhez, miszerint idén megháromszoroznák az Európába irányuló villanybusz-exportjukat. A mostani bolgár üzlet a BulBus cég közvetítésével zajlik majd.

Az 44 kWh összkapacitású vontatási akkumulátorcsomag mellett a fedélzeti töltőegységet és a villanymotort is a BMW i személyautóktól kölcsönző, elsőkerék-meghajtású minibuszok energiatárolói akár 55 perc alatt 80%-os töltöttségi szintre hozhatók a homlokfalon található csatlakozón keresztül. A típus egyébként opcionálisan kétszer ekkora, 88 kWh-ás akkupakkal is kérhető.

A 2018-ban, eredetileg Jest Electric néven bemutatott e-Jest tavaly és tavalyelőtt is kategóriája piacvezető modelljének bizonyult Európában. Törökországon kívül a legtöbb példányt Franciaországban, Romániában, Portugáliában és Németországban adják el, de a szűk óvárosi utcákra ideális, fordulékony apróság Görögországban is népszerű. Bulgáriában sem most jelenik meg először a típus, 2021-ben négy darabot szállított belőle a Karsan az ország északkeleti részén fekvő Dobrics (Добрич) városába.

A címlapkép illusztráció, forrás: Karsan
Címkék