Magazin

Három hét múlva startol a Busworld Turkey kiállítás

Az Istambul Expo Center kiállítási központ ad majd otthont a május 26. és 28. között Isztambulban megrendezésre kerülő Busworld Turkey szakkiállításnak, amely a hazai autóbuszos körökben is jól ismert Busworld Europe összejövetel páros években tartott törökországi megfelelője. Beharangozó írásunkban összeszedtük, hogy előreláthatóan mivel készülnek az egyes résztvevők a nemzetközi rendezvényre, amelyen portálunk idén először hivatalos médiatámogatóként vesz részt.

A Busworld Turkey a második legnagyobb és legtöbb nemzetközi kiállítót vonzó, a Busworld szervezet által megrendezett szakmai esemény a belgiumi Busworld Europe fesztivál után, amelyet 1971 és 2017 között Kortrijkban, azóta pedig Brüsszelben tartanak a páratlan években – igaz, a legutóbbi, 2021-es felvonás a koronavírus-járvány miatt végül elmaradt. Az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő török kiadás a globális Busworld rendezvénysorozat többi tagjához hasonlóan kizárólag az autóbuszokra fókuszál, így teherautók, furgonok és más teherszállító haszonjárművek ezen a kiállításon sem szerepelnek. Eddig már több, mint 130 cég neve olvasható az idei hivatalos kiállítói listán – a különféle iparági beszállítók mellett jelen állás szerint 13 buszgyártó is lesz a mezőnyben, amelynek összesen 12 500 m²-nyi kiállítóterület áll majd rendelkezésére. A számos törökországi buszos szervezet által is támogatott esemény szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen a legutóbbi,2020 márciusában megtartott Busworld Turkey volt az utolsó nagy nemzetközi kiállítás, amely még eredeti formában került lebonyolításra az akkoriban berobbanó pandémia miatti lezáráshullám előtt.

A legutóbbi, 2020-as Busworld Turkey közel nyolcezer látogatót vonzott

Első alkalommal vesz részt a Busworld Turkey kiállításon az Iveco Bus, amely a márka ismételt törökországi piacra lépésének jegyében három modellt küld a seregszemlére. A cég standján az európai intercity szegmensben piacvezető, sokoldalú Crossway, a francia gyártású, kizárólag villanybuszként forgalmazott attraktív e-Way, valamint a nem mellesleg éppen Törökországban, az Otokar sakarya-i gyárában készülő új Streetway egy-egy bemutatópéldányát lehet majd megtekinteni.

Az MAN és a Neoplan termékei közvetett módon lesznek jelen: az oroszlános csoportot bursai székhelyű regionális forgalmazója, a Mapar (címlapképünkön) fogja képviselni, a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan.

Két évvel ezelőtt 35 kiállított autóbuszt lehetett megcsodálni a rendezvényen

A prímet természetesen a hazai pálya előnyét élvező török buszgyártók viszik majd. Az Anadolu Isuzu standján több más elektromos és CNG-hajtású autóbusz társaságában megtekinthető lesz a helyközi szegmensen belül az Év Fenntartható Busza 2022 címet viselő, sűrített földgáz-üzemű Kendo 13 CNG modell is. A modern formavilágú jármű jellegzetességei közé tartozik, hogy komponenseinek 81%-a újrahasznosítható, kategóriájában pedig a legnagyobb gáztartály-kapacitást nyújtja.

A BMC várhatóan három típust hoz az idei évben. A 2017-es Busworld Europe kiállításon formatervezési díjjal kitüntetett, 8,5, 9 és 10 méteres verzióban létező Neocity, valamint a 12 méteres szóló és 18 méteres csuklós karosszériával rendelhető Procity mellett a repülőtéri apron-forgalomra tervezett, 14 méter hosszú Neoport kap helyet a gyártó standján. A városi modellek a dízelen kívül CNG-hajtással is rendelhetők, a Neocity midibusz pedig tisztán elektromos változatban is létezik.

A BMC Procity széria tagjaival egyes európai városokban is találkozhatunk (Fotó: BMC)

A hazánkban kevésbé ismert Güleryüz – amely tavaly ünnepelte fennállásának 55. évfordulóját – is jelen lesz a seregszemlén. A családi vállalkozásként működő, évi mintegy 720 darabos termelésének 40%-át exportáló cég egyszintes és emeletes városi, valamint midi helyközi buszokat gyárt Mercedes-Benz és MAN technikával, így ilyen járművekre lehet számítani tőlük az idei évben is.

A Karsan az előzetes hírek szerint három tisztán elektromos hajtású városi típussal, a BMW i modellek akkumulátorait, villanymotorját és fedélzeti töltőjét alkalmazó pöttöm e-JEST minibusszal, az ugyancsak a bajorok energiatárolóival szerelt e-ATAK midivel (amelynek korábbi dízelmotoros kivitelét a budapestiek is jól ismerik), valamint a Sileo S10/S12/S18 villanybuszok futurisztikus karosszériáját hasznosító, 10 és 12 méter hosszú szóló, valamint 18 méteres csuklós változatban kínált e-ATA modellel jelentkezik majd.

Ugyancsak megerősítette részvételét az Otokar, amely ugyan hivatalosan egyelőre nem nevezte meg a kiállítandó termékeit, de szinte borítékolható a török piacon rendkívüli népszerűségnek örvendő, teherautóalvázra épített orrmotoros midibuszainak, valamint a tavaly bemutatott e-Kent C nevű városi villanybuszának a részvétele. Szintén elképzelhető a BRT-vonalakra szánt négytengelyes, 21 méter hosszú Kent XL csuklós típus feltűnése, amelyből Isztambul a közelmúltban 100 darabot rendelt a helyi Metrobüs hálózatra.

Az isztambuli BRT-hálózatra nemrég 100 darab Otokar Kent XL négytengelyes csuklóst szereztek be (Fotó: Otokar Otomotiv)

A felsoroltakon kívül számos kisebb, főként távolsági mini- és midibuszokra szakosodott helyi karosszériaépítő vállalkozás, név szerint a Buskar Dizayn, az Erener, az Erduman, az Eşref Karoser, a Harputlu, az Ilesbus és a StyleBus-Gürsözler termékeivel is meg lehet majd ismerkedni testközelből. Nem maradnak távol a legnagyobb iparági beszállítók sem, mint például az Allison Transmission, az Aselsan, a Fogmaker, a Voith, a Webasto vagy a ZF. Szintén a kiállításhoz kapcsolódik az újonnan életre hívott Speakers’ Corner nevű interaktív beszélgetős szekció, ahol az egyes felszólalóknak 30 perc áll majd rendelkezésére az általuk képviselt szakmai témák bemutatására, megvitatására.

Fotók: Busworld Turkey

Címkék