Kitekintő

Duplacsuklós Van Hool villanybuszokat vásárol a Nobina

Ismét duplacsuklós autóbuszokat vásárol a skandináv térség legnagyobb közlekedési társasága: a Nobina svéd részlege 21 darab duplacsuklós, közel 24 méter hosszú Van Hool Exqui.City-t rendelt a belga buszgyártótól. A közlekedési társaság a terjedelmes járműveket Malmöben állítja forgalomba, ahol 2014 óta már közlekedik 15 példány a modell biometán-elektromos hibrid hajtással szerelt kiviteléből, a most megrendelt duplacsuklósok viszont immár tisztán elektromos hajtással érkeznek a közlekedési céghhez. A Van Hool belga, koningshooikt-i gyárában készülő autóbuszok a tervek szerint 2022 közepétől állnának szolgálatba a Skånetrafiken ernyőszervezet színeiben.

A Van Hool a tavaly szeptemberben befutott megbízásról, melyről csak most a napokban adott hírt, meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott, a 23 820 mm hosszú járművek műszaki paramétereiről és a buszokban alkalmazandó gépészeti főegységekről pedig egyelőre nem is közölt információt.  A teljes hosszban alacsonypadlós autóbuszok négyajtós kivitelben érkeznek, meghajtásukról, a Van Hool aktuális kínálata alapján, vélhetően a Siemens ELFA két központi villamos vontatómotorral ellátott hajtásrendszere fog gondoskodni, a villanymotorok a buszok B- és C-tengelyét hajtják majd meg. A környezetbarát kocsik, valószínűsíthetően a német Akasol AG-től származó energiatárolóinak feltöltése hagyományos plug-in csatlakozón keresztül fog történi a Nobina malmöi telephelyén. Az impozáns járművek leszállításán túl a megállapodás magába foglalja a karbantartási feladatok ellátását is, amelyet a belga buszgyártó helyi partnere végez majd.

A 18 méter hosszú normál-, illetve 24 méteres duplacsuklós változatokban, akkumulátoros elektromos, troli-, dízel vagy CNG-hibrid-, továbbá tüzelőanyag-cellás hajtásrendszerrel elérhető Van Hool Exqui.City a belga buszgyártó városi kínálatának csúcsmodellje. A BRT-rendszerekhez ajánlott típus, amely a gyártó szerint a villamosok hatékonyságát és megbízhatóságát ötvözi az autóbuszok rugalmasságával, 2011-ben jelent meg a piacon, azóta több mint 300 darab talált belőle gazdára Európa 17 országában. A típus különböző kivitelei megtalálhatók Martinique, Metz, Pau, Nîmes (Franciaország), Barcelona (Spanyolország), Parma (Olaszország), Genf (Svájc), Luxembourg (Luxemburg), Malmö (Svédország), Bergen (Norvégia), Hamburg (Németország), Linz (Ausztria), Belfast (Észak-Írország) valamint Brüsszel (Belgium) helyi közösségi közlekedésében is

Fotók: Van Hool

Címkék