Kitekintő

A SOR ezúttal 144 darab alacsony belépésű buszra kapott megrendelést

Jól indul a 2022-es esztendő a cseh SOR Libchavy számára, amely a trolipiacon elkönyvelt sikerek után most 144 darab alacsony belépésű elővárosi/helyközi autóbusz szállításáról kötött megállapodást. A járművek megrendelője, a BusLine társaság a közelmúltban nyerte el a Pardubicei kerület négy régiójában (Jevíčsko, Litomyšlsko, Lanškrounsko és Orlickoústecko) a helyközi buszjáratok üzemeltetési jogát tíz évre. Az idén júniustól forgalomba is álló kontingens négyféle típusból tevődik össze. Tíz példány már a vadonatúj ICN 10,5 típust képviseli majd, amelynek sorozatgyártása szintén 2022 közepén indul.

A január 12-én aláírt szállítási szerződés összértéke meghaladja a 603 millió cseh koronát, ami átszámítva mintegy 8,8 milliárd forintnak felel meg. A SOR jelenleg is zajló generációváltása a rendelésállomány összetételén is jól megfigyelhető: a flotta nagy részét még a lépcsős tetejéről emlékezetes, kifutó CN típuscsalád adja, a 10,5 méter hosszú autóbuszok egy része viszont már az új, eddig csak 12 méteres változatban bemutatott ICN sorozatból kerül ki. Az állomány gerincét 94 darab SOR CN 12,3 alkotja majd, ezt létszámban a közel két méterrel rövidebb CN 10,5 variáns követi 33 darabbal. A BusLine ezen kívül a 7 példányt vásárol a 12 méter hosszú CN 12 típusból, a bevezetőben már említett, kereken 10 darab ICN 10,5 mellett. A buszok mindegyikébe Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, hathengeres, 6728 cm3-es FPT (Iveco) NEF 6 dízelmotor kerül – ez az erőforrás idehaza főként a Credobus modelljeiből ismert. Az alacsony belépésű buszok légkondicionált utasterében az utazóközönség mobil eszközeinek töltését szolgáló USB-aljzatok is helyet kapnak.

Filip Murgaš, a SOR Libchavy vezérigazgatója (balra) és Jakub Vyskočil, a BusLine tulajdonosa (jobbra)

Filip Murgaš, a SOR vezérigazgatója és kereskedelmi igazgatója elmondta, a BusLine megrendelése a gyártó éves termelésének egynegyedét teszi ki. Hozzátette, nagyon büszkék arra, hogy ők szállíthatják azokat a buszokat, amelyek a SOR gyárának is otthont adó régióban közlekednek majd. A BusLine tulajdonosa, Jakub Vyskočil a SOR termékeivel szerzett korábbi kedvező tapasztalataikat hangsúlyozta, az pedig elmondása szerint külön örömet jelent számukra, hogy cseh buszgyártó termékeivel szolgálhatják ki a cseh utazóközönséget.

A címlapkép illusztráció, forrás: SOR Libchavy

Címkék