Magazin

További egy évig a Volánbusz látja el Dunaújváros helyi személyszállítási feladatait

További egy évig szolgáltathat a Volánbusz Zrt. Dunaújvárosban, miután a település önkormányzatának közgyűlése úgy döntött, hogy közvetlen kijelöléssel az állami busztársaságot bízza meg a helyi személyszállítási feladatok ellátásával a 2022. január 1. és 2022. december 31. közötti  időszakra vonatkozóan.

Dunaújváros közgyűlése júliusban tett közzé pályázati felhívást a város közigazgatási területén autóbusszal végzett, menetrend szerinti személyszállítás közszolgáltatási szerződés keretében történő ellátására 2022. január 1. időponttól kezdődően, 4 éves időtartamra. A közszolgáltatás megújításával kapcsolatos pályázati kiírást a közgyűlés augusztusban visszavonta és azt a döntést hozta, hogy a Volánbuszt közvetlenül bízza meg a szolgáltató kiválasztására irányuló új pályázati eljárás eredményeként megkötésre kerülő új közszolgáltatási szerződés hatályba lépéséig tartó időszakra, de legfeljebb 1 évre, 2022. december 31-ig. A grémium október 21-én, csütörtökön fogadta el a Volánbusz által megküldött közszolgáltatási szerződés tervezetét, s emellett felkérte a polgármestert annak aláírására; erre december 15-én kerül majd sor. A szerződés várható volumene a korábban visszavont pályázati kiírásnak megfelelően 1,35 millió hasznos menetrendi kilométer körül fog alakulni, ez nem tartalmazza a szolgáltató rezsifutásait. A Volánbusznak a szolgáltatás ellátásához 3 darab szóló és 21 darab csuklós kivitelű autóbuszt kell majd biztosítania.

Mindemellett csütörtökön a közgyűlés a Volánbusz megkeresésére válaszul határozatot hozott új csuklósbusz igény kinyilvánításáról is. A megkeresés tartalma szerint a társaság közbeszerzési eljárás keretein belül új, Euro 6-os emissziós normát teljesítő csuklós autóbuszokat szándékozik beszerezni a közeljövőben, s a beszerzendő mennyiségből 21 példányt Dunaújvárosban tervez forgalomba állítani. A Volánbusz ajánlatával kapcsolatban született határozat szerint a közgyűlés mind a 21 darab felajánlott új csuklósbusz jövőbeni üzembe helyezésére kifejezte igényét. Amennyiben az önkormányzat tényleg úgy dönt, hogy él a társaság ajánlatával, akkor az új járművek üzembe helyezése darabonként megközelítőleg 11 millió forint többlet ráfordítást és ellentételezési igény növekedést eredményezne évente, ami magába foglalja az eszközpótlással, finanszírozással kapcsolatos többlet költségeket és a karbantartás tekintetében realizálható megtakarítást is. Az autóbuszok beszerzésére várhatóan 2022 év végén kerülne sor.

Címlapkép:MBI/Garamvölgyi Gergely

Címkék