Magazin

Az Úszó Szövetség ismét nekifutna az Úszó Nemzet Program előzetes tesztüzemének

Mint azt már korábban megírtuk weboldalunkon, Magyarország kormánya még 2020 őszén hagyta jóvá a Magyar Úszó Szövetség által kidolgozott Úszó Nemzet Program (ÚNP) pilot évének megvalósítását. A kezdeményezés hosszú távú célja a gyermekek egészséges életmódra való törekvésének ösztönzése, ezáltal életminőségük javítása is. Középtávú célkitűzésként azt szeretnék elérni, hogy minden gyermeknek legyen lehetősége a vízbiztos úszás elsajátítására az általános iskola 3. osztályáig. A ÚNP pilot verziója, azaz előzetes tesztüzeme, amely személyszállítási feladatokat is von magával, a 2020/2021-es tanév második félévében startolt volna el, azonban a koronavírus-járvány okán elrendelt korlátozások nem tették lehetővé a program elindítását.

A program részeként megvalósuló, „Minden gyermek tanuljon meg úszni!” pilot projekt személyszállítási feladatainak ellátására a Magyar Úszó Szövetség januárban kiírt közbeszerzési eljárását a MOL többségi tulajdonában álló debreceni Inter Tan-Ker Zrt. (ITK) nyerte még februárban.  Mivel a szolgáltatást a  mindenkori járványügyi szabályozás  miatt nem lehetett teljesíteni,  a megkötött szerződés március 16-a után automatikusan, a felek további jognyilatkozata nélkül megszűnt. Az ITK a pilot projekt keretében 7 darab elővárosi kivitelű Reform 501-est  és további 6 darab Sprinter midibuszt biztosított volna a gyermekek szállítására  az oktatási intézmények és a kijelölt uszodalétesítmények között.

A Magyar Úszó Szövetség pénteken ismételten kiírta a  projekt személyszállítási feladatainak ellátására vonatkozó pályázatot a 2021-2022-es hivatalos tanév első félévére. Az ajánlatkérő mind a szóló, mind pedig a midibuszok tekintetében elvárja, hogy a járművek légkondicionáltak legyenek, valamennyi utasülésük – a midibuszok esetében 18, a normál méretű társaiknál pedig 42 – rendelkezzen biztonsági övvel, továbbá a midibuszok első forgalomba helyezésüktől számítva nem lehetnek 6 hónapnál, a szólók pedig 12 hónapnál idősebbek.  Az ajánlattevőknek 7 darab teljes méretű szóló és további 6 darab midibuszt, valamint 3 tartalék szóló autóbuszt kell biztosítania négy különböző helyszínen – Budapest XXII. kerületében, Debrecenben, Móron, Tokajban, valamint ezek vonzáskörzetében – 28 fenntartó összesen 83 oktatási intézményének tanulói és kísérőik szállítására az oktatási intézmények és a kijelölt uszodalétesítmények között. Az ajánlatok benyújtására 2021. augusztus 25-ig van lehetőség.

Címlapkép: Kandert Szabolcs

Címkék