Kitekintő

Dél-Afrikában is partra szállt a BYD

A napokban két darab szóló kivitelű BYD villanybusz állt szolgálatba a dél-afrikai Fokvárosban a több, mint 160 éves múltra visszatekintő Golden Arrow Bus Services (GABS) társaság flottájában. A jelképes darabszám ellenére a hír mindenképpen említésre méltó, ezek lesznek ugyanis az ország és ezen belül Nyugat-Fokföld tartomány első közforgalomban igénybe vehető tisztán elektromos hajtású városi autóbuszai.

A többek között Daylin Mitchell, Nyugat-Fokföld tartomány közlekedési és közmunkaügyi miniszterének jelenlétében megtartott hivatalos átadóceremónia nem minden előzmény nélküli, a GABS ugyanis már 2020 novembere óta próbafutásokat végzett a buszokkal a számításba jövő fokvárosi vonalakon. Az első hónapokban utasok nélkül, változatos üzemi körülmények között tesztelték a járműveket, egyiküket üresen, a másik kocsit pedig 44 utas tömegének megfelelő mennyiségű homokzsákkal terhelve. A cél minden esetben annak megállapítása volt, hogy az alternatív hajtásmódú járművek mennyire illeszthetők be a busztársaság napi működésébe. A tesztprogram ezen szakasza a BYD és az üzemeltető egybehangzó közlése szerint sikerrel zárult, utóbbi kimondottan pozitív tapasztalatokat szerzett a kínai buszokkal, amelyeknek minden körülmény között sikerült hozniuk a 300 kilométer körüli hatótávolságot. A most utasforgalomba álló járművek a Retreat nevű elővárosi negyed és Fokváros központja között közlekednek majd a jövőben.

Francois Meyer, a GABS vezérigazgatója (balra) és Daylin Mitchell tartományi közlekedési és közmunkaügyi miniszter (jobbra) az átadóünnepségen

A még az eBus típuscsalád korábbi generációját képviselő járművek műszaki paramétereiről viszonylag kevés konkrétumot közöltek a felek. Annyi tudható, hogy a 40 fős befogadóképességű, mindössze egyetlen kétszárnyú utasajtóval szerelt villanybuszok egy feltöltéssel akár 320 kilométert is képesek megtenni a gyártó szerint. Az akkumulátorok tekintetében több, mint valószínű, hogy a BYD saját fejlesztésű, lítium-vasfoszfát (LFP) kémiájú energiatárolóiról van szó, ezek töltése éjszaka, az Epping buszgarázsban zajlik majd. A kerekesszékesek bejutását segítő rámpa egyéb lehetőség híján az első ajtóhoz került, a fedélzeten pedig ingyenes WiFi várja az utasokat. Szintén része a specifikációnak a Tap & Go nevű okoskártyás fizetési rendszer, amelyet már több, a Szaharától délre fekvő afrikai fővárosban (Yaoundé, Kigali stb.) is alkalmaznak.

A buszokat hátsó szélvédő nélküli kivitelben szállította a BYD (Fotó: Golden Arrow Bus Services)

A Dél-Afrika legnagyobb közlekedési szolgáltatójának számító GABS jelenleg összesen mintegy 1100 autóbuszt üzemeltet, naponta több, mint 250 ezer utast szállítva Fokvárosban és a hozzá kapcsolódó agglomerációban. A cég a jövőben nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni az elektromobilitásra és saját ökológiai lábnyomának csökkentésére, ennek jegyében 2017 óta a vállalat több buszgarázsának tetejére is napelemcellákat telepítettek – ez a trend egyébként mostanában Európa haladó szelleműbb busztársaságainál is terjedőben van. A BYD villanybuszaival ma bő 50 ország 300-nál is több városában lehet találkozni, a fekete kontinensen többek között Egyiptomban és Mauritiuson is bizalmat szavaztak már a kínai gyártó típusainak.

Fotók: BYD

Címkék