Kitekintő

Az Ivecótól vásárol CNG-hajtású buszokat Turócszentmárton

Öt vetélytársat maga mögé utasítva az Iveco Bus helyi forgalmazója nyerte Turócszentmárton sűrített földgáz (CNG) üzemű városi autóbuszokra kiírt tenderét. Ennek eredményeként az idei év végéig összesen 35 darab vadonatúj jármű érkezik az észak-felvidéki, bő ötvenezer lakosú városba.

A turócszentmártoni önkormányzat a korábban Magyarországon is több helyen megfigyelhető tendenciához hasonlóan nemrég a saját kezébe vette a várost és annak közvetlen vonzáskörzetét kiszolgáló agglomerációs buszjáratok üzemeltetését. Ehhez február elején egy új közlekedési vállalatot hoztak létre Dopravní podnik města Martin, s.r.o. néven, kiadva az útját a városban eddig szolgáltató, zsolnai székhelyű SAD Žilina társaságnak. 2022. január 1-jétől már az önkormányzati tulajdonú utódvállalat biztosítja majd a buszközlekedést Turócszentmárton, Ruttka, Lamosfalva, Vágkelecsény és Turócbeszterce térségében, mégpedig vadonatúj, CNG-hajtású autóbuszokkal, előbbi két településen helyi járatokat is üzemeltetve. A járműpark összlétszáma mindazonáltal csökkenni fog, a SAD Žilina ugyanis 46 autóbusszal végezte a szolgáltatást, igaz, a hírek szerint nem túl fényes rendelkezésre állással.

A március elején kiírt buszbeszerzésre az önkormányzat eredetileg 9,52 millió eurót szánt. Az Iveco szlovákiai képviseletét ellátó Tempus-Trans végül ennél jóval kedvezőbb, 7,364 millió eurós ajánlattal nyerte a tendert, a Mercedes-Benz, a SOR, az MAN, a Scania és egy meg nem nevezett ötödik rivális előtt. Az utolsó autóbuszokat 2021. december 15-ig kell átadnia a nyertes ajánlattevőnek, de az első példányok várhatóan már nyár folyamán megérkeznek rendeltetési helyükre, hogy jusson idő a járművezetők és a karbantartó személyzet képzésére is.

A tender eredményéről kiadott közlemény ugyan nem nevezi meg a szállítandó busztípust – így elviekben a Crossway LE és az Urbanway gázüzemű változata is szóba jöhetne -, viszont három darab 1200 mm szélességű utasajtót említ, ezt pedig csak az utóbbi tudja teljesíteni. A 12 méter hosszú, maximálisan 90 fő befogadóképességű autóbuszok várhatóan 24 üléses kivitelben érkeznek majd. A tenderkiírás értelmében többek között korszerű utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti WiFi-vel és biztonsági kamerarendszerrel is felszerelik őket, ezen kívül a flottából öt kocsi utasszámláló berendezést is kap. A városvezetés a tervek szerint rövid időn belül pályázatot hirdet a földgázellátás biztosítására és a töltőállomás kiépítésére is, de Ján Danko polgármester szerint a jelenlegi szolgáltató telephelyének ideiglenes bérbevétele is a lehetséges forgatókönyvek között van.

A címlapkép illusztráció, forrás: Iveco Bus

Címkék