Kitekintő

Újabb európai piacra tört be a BYD

Az európai villanybusz-piacon szép sikereket elkönyvelő és folyamatosan terjeszkedő BYD ezúttal a Fekete-tenger partján, Constanța városában „szállt partra”: a román kikötőváros összesen 20 darabot rendelt a kínai gyártó tisztán elektromos üzemű, 12 méteres húzómodelljéből. A városban egyébként most első alkalommal jelennek majd meg az utakon elektromos hajtású autóbuszok. A Constanțából befutott megrendelés rövid időn belül már a második, amely keleti szomszédunktól érkezett az elektromobilitás egyik úttörőjeként ismert kínai cégóriás termékeire – Bodzavásár még januárban, Romániában elsőként, 9 darab BYD eBus megvásárlásáról kötött megállapodást.

A román kormány és négy település, nevezetesen Bodzavásár, Gyulafehérvár, Constanța és Ploiești önkormányzata összesen 51 darab 12 méteres, teljes hosszban alacsonypadlós villanybusz és a velük kompatibilis töltési infrastruktúra (51 darab lassú-, valamint 15 darab gyorstöltő-állomás) beszerzésére írt ki pályázatot még 2019 tavaszán. A mintegy 30 millió euró, átszámítva 9,5 millió forint értékű tenderen öt gyártó szállt ringbe: a BYD, a török Bozankaya és a Solaris mellett a cseh SOR Libchavy, valamint a francia Alstom is megmérettette magát az eljárásban. A tendert végül a BYD nyerte, így a kínai gyártó a Bodzavásár és Constanța által megrendelt 29 villanybuszokon felül további 22 darab eBus-t szállíthat majd a pályázat kedvezményezettjei, azaz Gyulafehérvár és Ploiești részére is – a két település 13-9 arányban osztozik majd a kocsikon.

Az eddig megrendelt, a BYD román partnerén, a New Kopel Romania S.R.L. keresztül érkező villanybuszok várhatóan 2022 első felében állnak majd forgalomba. A Romániából érkezett megrendelések magyar szempontból sem mellékesek, hiszen a járművek többsége a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. komáromi üzemének gyártósoráról fog majd legördülni.

 A címlapkép illusztráció, forrás: BYD Europe

Címkék