Magazin

Az EMT Madrid leállította a spanyol főváros teljes buszközlekedését

A Madrid közösségi közlekedéséért felelős, önkormányzati tulajdonú Empresa Municipal de Transportes de Madrid (EMT) társaság kénytelen volt leállítani a spanyol főváros valamennyi buszjáratát a rendkívüli hóhelyzet miatt. A városban gyakorlatilag nincs autóforgalom, lezárták az alagutakat, és nem járnak az elővárosi vonatok sem.

A rendkívüli havazás egyre nagyobb fennakadásokat okoz a spanyol fővárosban. A több, mint kétezer autóbuszt üzemeltető EMT közlekedési társaság péntek este arra kényszerült, hogy leállítsa Madrid teljes buszközlekedését, miután járhatatlanná váltak az utak, az autóbusz-közlekedés pedig azóta sem indult újra. Az EMT 213 viszonylatból álló autóbusz-vonalhálózatot üzemeltet, amelynek teljes hossza mintegy 3500 kilométert tesz ki.

A sűrű hóesésben elakadt madridi buszt próbálnak megtolni az utasok 2021. január 8-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Rodrigo Jiménez)

A spanyol fővárost vastag hótakaró borítja, csak elvétve látni egy-egy gyalogost az utcákon. A felgyülemlett hó súlya alatt faágak szakadtak parkoló autókra. Az éjjel a tartomány több autópályáján is autósok tömegei akadtak el a hóban, a katonaság és a tűzoltóság sietett a segítségükre. Madrid polgármestere arra kért mindenkit, hogy maradjon otthona biztonságában, és ne menjen ki az utcára. Mint mondta, az elmúlt 50 év legnagyobb havazását éli át a főváros.

2076 autóbusz maradt feladat nélkül a rendkívüli hóhelyzet miatt (Fotó: Twitter/AmigosBus)

A kamionforgalmat is felfüggesztették a madridi tartomány területén, az úton lévő teherszállító járműveket kijelölt parkolóhelyekre terelték. A Renfe vasúttársaság több szakaszon sebességkorlátozást vezetett be az időjárási körülmények miatt és folyamatosan jelent be járattörléseket Madrid, Kasztília-La Mancha, Valencia, Aragón és Katalónia egyes vasúti vonalain.

A spanyol meteorológiai szolgálat, az Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) tájékoztatásában 20 és 40 centiméter közötti hómennyiséget jelzett vasárnapig. Az előrejelzés szerint aznap a havazást fagy váltja majd fel.

Címlapkép: vozpopuli.com, forrás: MTI/MBI

Címkék