Kitekintő

Díjmentes közösségi közlekedéssel zaboláznák meg az inflációt a spanyolok

Január 1-től díjmentessé válik a közösségi közlekedés Palma de Mallorca városában, valamint több, a spanyol kormány által megrendelt regionális és országos távolsági buszjáraton is. Az intézkedésekkel a döntéshozók az infláció letörése mellett elsősorban a családokat kívánják megsegíteni ezekben a drámaian megnövekedett megélhetési költségekkel jellemzett időkben. Bár a spanyol kormány az elmúlt négy hónapban eredményesen harcolt az infláció ellen, ami novemberben már csak 6,7% volt, de az élelmiszerárak továbbra is lendületesen növekednek, így további lépésekre van szükség a devalváció elleni küzdelemben, az egyik ilyen az egyes közösségi közlekedési közszolgáltatások díjmentessé tétele.

Mallorca szigetének fővárosa, Palma, közismertebb (ám nem hivatalos) nevén Palma de Mallorca már szeptemberben 50%-al csökkentette a viteldíjakat az Empresa Municipal de Transportes de Palma közlekedési társaság városi autóbuszain, de miután a város megállapodott a Baleár-szigeteki Autonóm Közösség kormányával, s a közlekedési cég igazgatótanácsa is jóváhagyta, az EMT Palma által üzemeltetett autóbuszokon ingyenesen utazhatnak a helyiek 2023. január 1-je és december 31-e között. A kieső költségek fedezésére a kormány és a városi tanács 20 millió eurót különített el, ami  az EMT becslései szerint elegendő is lesz a várható utasigény kielégítésére.

Emellett 2023 elejétől Spanyolország teljes területén a helyközi autóbuszos közösségi közlekedést is ingyenesen vehetik igénybe azok az ingázók, akik több utazásra szóló jegyet vásárolnak az állam által megrendelt regionális és országos buszjáratokra. Az állami felügyelet alatt álló közösségi közlekedési szolgáltatások árait már korábban a felére csökkentették a gyorsan emelkedő energiaárak és a magas infláció miatt az egész országban, a Renfe Operadora állami vasúttársaság helyi és 300 kilométer alatti távolságon közlekedő regionális járatain pedig már szeptember óta díjmentesen utazhatnak az ingázók.

A január 1-től az autóbuszos utazásokra vonatkozó ingyenesség a legalább 10 darabos, oda-vissza utazást magába foglaló tömbösített jegyekre vonatkozik, az egyszeri utazásra szóló jegyekre nem. Az intézkedés egy 42 vonalból álló és több mint 4000 megállót magába foglaló hálózatot érint. Ezen útvonalak nagy része Madridot köti össze a szomszédos közösségekkel, de összekapcsolja a fővárost olyan régiókkal is, mint például Andalúzia vagy Galícia. Ide tartozik a Madridot Barcelonával összekötő vonal is. Bár a jegyek ingyenesek, 20 eurós kauciót a kedvezmény igénybe vételéhez be kell fizetni, amit viszont bizonyos számú utazás után vissza lehet igényelni.

Az ingyenes autóbuszos és vasúti jegyeket az emelkedő kamatlábakból és energiaárakból profitáló bankok és energiavállalatoktól beszedett új rendkívüli adóból finanszírozzák. Az új illetéket 2023-ban vezetik be és két év alatt akár 7 milliárd euró is befolyhat a különadóból az államkasszába.

Címkék