Kitekintő

Mentéssegítő autóbusz készült a Mercedes-Benz Citaro LE Ü alapjain

Speciális célú autóbusszal gyarapodott október 28-án a Brandenburg tartománybeli (Kelet-Németország) Potsdam-Mittelmark körzet autóbuszos közszolgáltatói feladatait ellátó regiobus Potsdam Mittelmark GmbH járműállománya. A felszereltségének köszönhetően egy esetleges vészhelyzetben sürgősségi járműként is bevethető Mercedes-Benz Citaro LE Ü egy öt évvel korábban átalakított, hasonló feladatkörű előző generációs Citarót vált fel a flottában. Elődjét átlagosan negyedévente egyszer riasztották, jellemzően nagyobb autóbalesetekhez, erdőtüzekhez, illetve lakástüzek károsultjainak evakuálásához. Az új mentéssegítő busz továbbfejlesztett felszereltségét a tűzoltóság szakértőivel egyeztetve állították össze.      

Az alapvetően normál helyközi kialakítású Mercedes-Benz Citaro LE Ü érdekessége, hogy alapesetben hagyományos közforgalmú autóbuszként teljesít szolgálatot a Berlintől délnyugatra fekvő Bad Belzig város vonzáskörzetében, egyedi felszereltségének köszönhetően azonban vészhelyzet esetén különleges szerepkörben is alkalmazható. Az utasszállítás mellett a busz másik feladata, hogy nagyobb baleset vagy tűz esetén támogatást nyújtson a tűzoltó- és mentőegységeknek. A jármű kialakításából adódóan főként sértetlen személyek, könnyebb sérültek vagy a mentésben résztvevők szállítására, illetve nagyobb vészhelyzet esetén a lakosság evakuálására használható, ezen kívül az adott évszaktól függően légkondicionált vagy fűtött pihenőhelyként, valamint öltözőhelyiségként funkcionál. Az autóbusz a nap 24 órájában készenlétben áll, szükség esetén a brandenburgi tűzoltóság regionális irányítóközpontjából adják ki az utasítást a bevetésére.

A gyárilag fehér fényezésű autóbusz a nem mindennapi rendeltetésre utaló, figyelemfelhívó piros fóliázást kapott, kétoldalt a körzetben szolgáló helybéli tűzoltók fényképével, a hátfalon pedig a 112-es segélyhívó szám feltüntetésével. A jármű megkülönböztető jelzéssel is rendelkezik, ezt a tető sarkainál elhelyezett LED-es forgófények, valamint további négy, a homlokfalba illesztett kék villogó szolgáltatja, Martin-Horn gyártmányú szirénarendszerrel kiegészülve.

A 12 135 mm hosszú szóló autóbusz elektromos működtetésű lengő-toló ajtókkal rendelkezik, 1-2-0 kiosztásban. Az alacsony belépésű típusoktól megszokott módon az akadálymentes szakasz a második ajtó vonaláig tart, a beltérben pedig az elővárosi jellegű felhasználáshoz mérten adtak az eleganciára is: fahatású padló és kárpitozott oldalburkolat fogadja az utasokat, akik közül 37-en vastag párnázású, kétpontos biztonsági övvel szerelt Inter Star Eco üléseken foglalhatnak helyet. A busz a kategóriában jellemző szériafelszereltség mellett több egyedi kiegészítővel is rendelkezik, ilyen például a kihajtható vonóhorog, a hűtőláda, a navigációs rendszer vagy a plusz indítóakkumulátorok a szükséges villamosenergia-ellátás mindenkori biztosításához. Az utazóközönség kényelmét a kétrétegű üvegezés mellett fedélzeti WiFi és dupla USB-csatlakozók szolgálják, de az extrák listáján megtalálhatók a LED-es fényszórók, a Sideguard Assist radaros holttérfigyelő kanyarodási asszisztens, a tolatókamera, a könnyűfém keréktárcsák és gumiabroncs-nyomás szabályzó rendszer is. A vezetőfülke mögött egy polcos szekrényt alakítottak ki, amelyben az elsősegélynyújtáshoz szükséges felszerelés mellett ásványvíz, takarók és még egy gyermekeknek szánt plüssfigura is helyet kapott. A katasztrófaturisták kíváncsiskodó tekinteteit függönyözés hivatott kizárni, amely az utastéren belül térelválasztásra is használható.

A sürgősségi Citaro LE Ü hátuljában a jól bevált hathengeres, 7,7 literes Mercedes-Benz OM 936 dízelmotor legerősebb, 354 lóerős (260 kW) változata teljesít szolgálatot, az erőátvitelről 6+1 fokozatú ZF EcoLife automataváltó gondoskodik. A busz az alapvetően helyközi, állóhelyeket is biztosító belső kialakítás ellenére rendelkezik Tempo 100-as minősítéssel, így baj esetén akár 100 km/h sebességgel is siethet a helyszínre. Ehhez a busztársaság kijelölt járművezetői külön képzést is kapnak – jelenleg 19-en jogosultak a jármű megkülönböztető jelzés használata melletti vezetésére. A vészhelyzeti szolgálatra beosztott sofőrök egy külön erre a célra fenntartott mobiltelefonon keresztül folyamatos kapcsolatban állnak a mentőegységek irányítóközpontjával, és közvetlenül innen kapja a riasztás helyének koordinátáit a busz navigációs rendszere is.

A regiobus Potsdam Mittelmark társaság jelenleg mintegy 160 autóbuszt üzemeltet 66 különböző regionális viszonylaton, összekötve a körzet településeit Berlinnel, illetve a brandenburgi tartományi fővárossal, Potsdammal. A vállalat főként Mercedes-Benz típusokra építő járműarzenáljában a csillagos márka szinte valamennyi modellje megtalálható az eVito elektromos mikrobusztól kezdve egészen a négytengelyes CapaCity óriáscsuklósig. A társaság az elmúlt években jelentősen növelni tudta utasainak számát, amit a cégvezetés részben a közelmúltban bevezetett innovatív megoldásoknak, például a buszok látványos színtervének és a különböző emelt színvonalú, illetve tematikus járatoknak tulajdonít.

Fotók: Daimler Buses

Címkék