Kitekintő

Öt darab egyedi tervezésű Citarót adott át a Daimler

Egyedi belső kialakítású, második generációs Mercedes-Benz Citarókat állít forgalomba Bietigheim városában a Spillmann GmbH. A városka lakói számára már nem szokatlan a buszok utasterének belső megjelenése, hiszen a közlekedési vállalat nem először vásárol ilyen egyedi tervezésű járműveket.

 

A Spillmann tavaly négy darab speciális kialakítású hibrid Citaróval bővitette flottáját

A Spillmann GmbH évekkel ezelőtt döntött úgy, hogy egyedi járművekkel fogja vonzóbbá tenni a közösségi közlekedést. A társaság autóbuszaiban hatalmas károkat okozott évekkel ezelőtt a megnövekedett vandalizmus. Ezzel nem csak a javítás költségei növekedtek meg, hanem a bevételi oldal is drasztikusan csökkent, hiszen a vandálok által elcsúfított járművek helyett az utazóközönség bizonyos része más alternatívát választott az utazásra. Mivel más lehetőséget nem láttak, újra kellett értelmezniük utasaiknak a társaságukkal szemben támasztott igényeit. Arra jutottak, hogy a szolgáltatás minőségének fejlesztése, valamint az autóbuszok egyedi belső kialakítása jelentős szerepet játszhat a vandalizmus megelőzésében, hiszen az elégedett ügyfél megóvja a járművek berendezéseinek és utasterének épségét. A társaság a szolgáltatásának folyamatos fejlesztése mellett, egyedi autóbuszaival is igyekszik kedvet adni a szokásostól eltérő utazáshoz. A cég filozófiája is az, hogy „kitűni a szokásos közösségi közlekedésből”. A Spillmann ezért évek óta mindent elkövet annak érdekében, hogy járművein valódi élmény legyen az utazás.

Az utastérből kilátás nyílik a Földre is

A társaság most négy darab hibrid modullal szerelt szóló, valamint egy darab csuklós Citarót vásárolt a Daimlertől, melyek mindegyikében más-más, egyedi tematikus belső teret alakítottak ki a megrendelő kérésére. Ennek megfelelően van tengeri, csillagászati, vintage, mobilitás és bietigheimi tematikájú autóbusz is.

Citaro Light Hybrid

Az új Citaro hibrid alapfunkciója rendkívül egyszerű: a korong alakú, vízhűtéses elektromos motor a belsőégésű erőforrás és az automata sebességváltó közé került beépítésre, melynek teljesítménye mintegy 14 kW is lehet, és akár 220 Nm forgatónyomatékot is képes leadni. Többek között az autóbusz lassításakor generátorként működik, és a mozgási energiát árammá alakítja át – fékezéskor és gázelvétel során. Az előállított áramot a rendszer elektromos energia formájában ultrakapacitásokban tárolja. Az akkumulátorokkal ellentétben az ultrakapacitások rövid idő alatt viszonylag nagy energiát képesek felvenni és leadni, karbantartásmentes, a jármű élettartamával összemérhető élettartamú, jó hatásfokkal és nagy ciklusszámmal üzemelő eszközök.
A gyártó szerint egy 50 km/h-ról a megállásig történő fékezés elég a tárlók feltöltéséhez. A rendszer kompakt, nincs hatással a külső méretekre, sem az utastérre, s súlya csak 156 kg.

Hibrid technológia nélkül a visszanyerési fázisban nyert energia elveszne az úgynevezett indítási fázisban. A hibrid Citaro ezt az energiát hasznosítja, és megtakarítást ér el vele. Amint a busz álló helyzetből elindul, az elektromos motor kiegészítő forgatónyomatékkal segíti a dízelmotort, ezáltal a belsőégésű motornak egy ideig kisebb teljesítményt kell leadnia elinduláskor, így üzemanyagot takarít meg. A Daimler szerint ez a megoldás, az új elektrohidraulikus kormányberendezéssel együtt 8,5 százalékkal csökkenti a Citaro üzemanyag-fogyasztását.

Tengeri hajóút egy Citaro fedélzetén

Talán az autóbuszok közül a leglátványosabb belső térrel a „csillagászati” kivitel rendelkezik, melynek fedélzetére lépve az utazó úgy érezheti magát, mintha magán a Holdon lenne. A hatást a holdfelszín-mintázatú padló, valamint az oldalfalakra nyomtatott világűrbéli látkép teremti meg. A tengeri buszbelső egy tengerjáró fedélzetét jeleníti meg, amely hajópadló-mintázatú padlóburkolatot, valamint sárga színű üléseket kapott. Az oldalfalaira került borításnak köszönhetően a buszból kilátásás nyílik a tengerre, valamint a homokos tengerpartra, a szálcsiszolt kapaszkodórendszer pedig az óceánjáró korlátait hivatott megjeleníteni. A vintage téma az 1960-as évek hangulatát hozza vissza a retró reklámokkal és a kezeletlen acél kapaszkodókkal. A bietigheimi tematikájú járműben a Bietigheim-Bissingen régió kiemelt nevezetességei elevenednek meg nyomtatott formában az oldalfalakon, a padló ebben a buszban kőburkolat hatású. A csuklós Citaro kapta a mobilitás témát aszfaltmintázatú padlóburkolattal, melyet gumiabroncsnyomokkal, valamint útburkolati jelekkel tettek még realisztikusabbá.

A hegesztés nem éppen Mercedes minőség, de ez itt most szándékos

Az egyedi belsővel ellátott autóbuszokban a napjainkban már alapvetőnek számító légkondicionáló mellett fedélzeti WiFi hálózat és mobil eszközök töltésére alkalmas USB-csatlakozók is szolgálják az utazóközönség kényelmét. A járműveket Sideguard Assist befordulás-asszisztens segédrendszerrel is felszerelték. Ez az oldalirányú monitorozó rendszer a beépített szenzoroknak köszönhetően a busz teljes hosszában figyelemmel követi a jobb oldali sávban történő eseményeket.

Sideguard Assist

A Sideguard Assist személyfelismerő kanyarodási asszisztens jobbra kanyarodáskor a visszapillantóba, vagy a Mercedes-Benz Citaro esetében az A-oszlopba integrált piros és sárga színű villogó LED-es fényjelzéssel és hanggal is figyelmezteti a vezetőt a holttérben tartózkodó gyalogosokra, kerékpárosokra, egyéb közlekedőkre, sőt, stabil tereptárgyakra is. Ha az érzékelők az ütközés veszélyét észlelik, akkor a rendszer a vizuális figyelmeztetés mellett a vezetőülés vibrációjával is felhívja a gépkocsivezető figyelmét a veszélyre. A funkció 36 km/óra sebesség alatt aktív.

A rendszer működése két rövid hatótávolságú 150 fokos látószögű radaron alapul, amelyeket a jobb oldalon a mellső tengely mögött helyeznek el a jármű oldalán. Ezek 3,75 méter széles sávot pásztáznak a jármű mellett teljes hosszúságban, sőt, elöl-hátul két méterrel hosszabb tartományban. A holttérfigyelő rendszer valamennyi Daimler Buses modellhez elérhető.

Fotók: Daimler Buses

Címkék