Kitekintő

Négytengelyes Mercedes-Benz CapaCity csuklósok érkeznek Göteborgba

Az EvoBus GmbH svéd leányvállalata összesen 23 darab négytengelyes csuklós autóbuszt szállít Göteborgba a Transdev Sverige AB közlekedési vállalat részére egy tavaly ősszel megkötött szerződés értelmében. A 21 méter hosszú Mercedes-Benz CapaCity L autóbuszok még ebben az évben, egész pontosan december 13-án forgalomba állnak a város 16-os jelzésű viszonylatán, nyugdíjazva ezzel a jelenleg ott szolgálatot teljesítő 21 darab duplacsuklós Volvo 7500-ast.

A kétféle hosszváltozatban létező, jelenleg második generációját taposó CapaCity a népszerű Citaro típuscsalád leghosszabb tagja. A típus 2007-es premierje után 13 évvel debütál a Svédországban, a skandináv ország útjain eddig ugyanis nem közlekedhetett utasforgalomban 18,75 méternél hosszabb, két merev járműtestből álló csuklós autóbusz. A svéd közlekedési társaságok és a gyártói ágazat hathatós közbenjárásának és erős nyomásának köszönhető, hogy a helyi hatóságok végül mégis engedélyezték az extrahosszú csuklós autóbuszok forgalomba állítását, igaz, továbbra is csak korlátozottan. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy Svédországban alapvetően továbbra sem közlekedhetnek ilyen jellegű csuklós autóbuszok, ez alól kivételt pedig csak azok a városok képezhetnek, amelyek önkormányzata rendelkezik a Svéd Közlekedési Ügynökség külön engedélyével.

Az egyik ilyen város Göteborg, ahol az országban elsőként állhat az utazóközönség szolgálatába a Mercedes-Benz 21 méter hosszú, négytengelyes városi csúcsmodellje. A terjedelmes jármű nemrégiben kapta meg a TÜV Rheinland vizsgálatait követően a Svéd Közlekedési Ügynökség jóváhagyását. A típus megfelelt az ISO 14791:2000 szabvány szerint végzett oldalirányú stabilitásvizsgálaton is – ennek során többek között egy 80 km/h sebesség mellett végzett sávváltásnál a kocsitestek relatív szögsebességének, illetve a csillapításnak kell előírt értéken belül lennie. Utóbbit és a hátsó kocsitest kitörésének megelőzését az állítható csillapítást biztosító csuklóvezérlő rendszerrel (Articulation Turntable Controller, ATC) éri el a Mercedes-Benz.

A Mercedes-Benz extrahosszú csuklósai a Göteborg 16-os helyi járatán közlekedő duplacsuklós Volvo 7500-asok helyét veszik át (Fotó: Hajmási Tibor)

A CapaCity sorozat L típusjelű változata alapesetben 191 utasnak tud a fedélzetén helyet biztosítani, de a göteborgi rendeltetésű kocsik 184 fős kivitelben érkeznek, 46 utasüléssel és két kerekesszékes férőhellyel. Az óvatos forgalmi bevezetés ellenére a buszok 20 995 mm-es hosszukkal nem számítanak majd rekordernek Göteborgban, hiszen valójában ennél is hosszabb, 24 méteres duplacsuklós típusokat váltanak ki.

A 32 tonna legnagyobb össztömegű autóbuszokba Mercedes-Benz OM 470 típusú, 10,7 literes, 395 lóerő (290 kW) teljesítményű, Euro 6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotor kerül, négyfokozatú Voith DIWA 6 automata sebességváltóval párosítva. A futóművek természetesen a ZF-től származnak; a háromtengelyes Citaro csuklóshoz hasonlóan itt is a C-tengely a hajtott. A független felfüggesztésű A- és D-tengelyek kormányzottak, utóbbinak köszönhetően a fordulókör sugara pontosan megegyezik a Citaro standard csuklós változatáéval.

Címlapkép: Daimler Buses

Címkék