Kitekintő

Megérkeztek az első Solaris Trollinók Norvégiába

Már Norvégiában várja a bemutatkozást az első négy bergeni rendeltetésű csuklós Solaris Trollino 18-as, amelyeket hamarosan további hat példány követ majd a fjordok országába. Mint azt korábban megírtuk, a Solaris Bus & Coach és a Keolis Norge közlekedési vállalat között 2019 végén megkötött szerződés eredményeként a lengyel buszgyártó 10 darabot szállít a típus Škoda elektronikával szerelt változatából a skandináv ország második legnépesebb városába. Az önjárásra is képes trolibuszok várhatóan december elején állhatnak a bergeni utazóközönség szolgálatába.

A Trollino 18-as a bergeni flottaszínben is jól mutat

A jelenleg 15 országban jelen lévő Keolis Group norvég részlege, a Keolis Norge még 2019 júniusában nyerte el kilenc és fél évre összesen 138 darab környezetbarát autóbusz üzemeltetésének jogát a Skyss közlekedésszervező cég hálózatán. Ehhez kapcsolódva a társaság „nagybevásárlásba” kezdett, és a feladat ellátásához a 10 darab Solaris Trollino 18-as önjáró csuklós trolibusz mellett összesen 102 darab (ezen belül 88 darab 12 méteres normál szóló és további 14 darab, 15 méter hosszú háromtengelyes nyújtott szóló) Yutong akkumulátoros villanybuszt, valamint 26 darab hidrogénezett növényi olajjal (HVO) üzemelő Volvo autóbuszt is vásárolt.

A Solaris gyár modern főépülete mindig hálás háttér a sajtófotókhoz

Az új Solarisok Bergen egyetlen, 7,5 kilométer hosszú trolibuszvonalát fogják kiszolgálni, és a 600 V-os vontatási feszültségű felsővezetékes szakaszt elhagyva korlátozott mértékben – legfeljebb 11 kilométeres hatótávolságig – önjárásra is képesek lesznek, 55 kWh összkapacitású lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátoraikra hagyatkozva. Az IMC (in Motion Charging), azaz menet közbeni töltési metódussal rendelkező járművek elektromos hajtásrendszerét a Škoda Electric szállította – utóbbi cég épp a napokban jelentette be, hogy 50%-os tulajdonrészt szerzett a török Temsában, így kérdés, meddig marad fenn a Solarisszal folytatott együttműködés. A 18 méter hosszú, 2-2-2-2 ajtóelrendezésű bergeni trolibuszok mozgatásáról egy 240 kW teljesítményű, Škoda 33 ML 3550 K/4 jelű aszinkron vontatómotor gondoskodik.

A bergeni trolibuszokba a Solaris futurisztikus saját műszerfala helyett a hagyományosabb Continental vezérlőpult kerül

A Bergenbe szállítandó csuklós Trollinók fedélzetén 42 darab, biztonsági övvel is ellátott utasülést helyeztek el, ezek közül 10 található a padlószinten. A felszereltségben a légkondicionáló és a LED-technológián alapuló külső-belső világítás mellett a fedélzeti kamerarendszer, az alkoholzár, a modern audiovizuális utastájékoztató rendszer és az utasszámláló berendezés is megtalálható. A járműveket a skandináv időjárási körülményekhez optimalizált fűtőrendszerrel és főként az észak-európai piacra szánt Solaris autóbuszokhoz kínált, ún. „Busnordic” fantázianevű hőszigetelő csomaggal is ellátták, amely olyan kiegészítéseket tartalmaz, mint a kétrétegű thermopan oldalüvegezés, valamint a fokozott oldalfal-, tető-, illetve kerékjárat-szigetelés.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék