Kitekintő

Elkészült az első bergeni önjáró Solaris Trollino

A Solaris Bus & Coach a Keolis Norge fuvarozóval tavaly év végén megkötött megállapodásának köszönhetően 10 darab csuklós Solaris Trollino 18 típusú trolibuszt szállít Norvégia második legnagyobb városába, Bergenbe. A beszerzés értéke 8 millió euró, átszámítva 2,5 milliárd forint. A „fjordok kapujának” is nevezett város, amely szerepel az UNESCO világörökségi listáján, az egyetlen olyan város Norvégiában, ahol trolibuszrendszert üzemeltetnek. A trolibuszok Bergen egyetlen, 7,5 kilométer hosszú trolibuszvonalát fogják kiszolgálni, a teljes flotta forgalomba állítása decemberre várható.

A 250 kW maximális teljesítményű villamos vontatómotorral szerelt trolikba egy 55 kWh kapacitású akkumulátorcsomag is beépítésre kerül. A kisegítő akkumulátoros hajtásnak köszönhetően a felsővezeték nélküli szakaszokon is képesek lesznek akkumulátoros elektromos buszként közlekedni, legfeljebb 11 kilométeres hatótávolságig, jelentősen növelve ezzel a járattervezők mozgásterét. A Trollinók ún. IMC (in Motion Charging, azaz menet közbeni) töltési metódussal rendelkeznek, ami gyakorlatban annyit jelent, hogy a felsővezetékes szakaszon haladva a rendszer a hálózatról tölti a vontatási akkumulátorokat. A bergeni Trollino 18-asok hajtásrendszerét a Škoda Electric szállítja.

A Trollinók 6 darab, 2003-ban épült, Kiepe elektronikával szerelt Neoplan N6221 Electroliner típusú csuklós trolibuszt váltanak majd (Fotó: Markus Giger)

A trolibuszok minden olyan extrával ellátják, ami egy mai korszerű városi autóbusztól elvárható: a felszereltségben a teljes külső-belső LED-es világítás, a légkondicionáló, az audiovizuális utastájékoztatás, a sztereó kamerás utasszámláló berendezés, a külső-belső biztonsági kamerarendszer, valamint a skandináv időjárási körülményekhez optimalizált fűtőrendszer is benne van.

A járműveket olyan speciális, ún. „Busnordic” fantázianevű hőszigetelő csomaggal is felszerelik, ami javítja az utastér hőellátását és csökkenti az energiafogyasztást a zord skandináv időjárási viszonyok között. Ez a főként az észak-európai piacra szánt Solaris autóbuszokhoz kínált csomag olyan kiegészítéseket tartalmaz a kétrétegű thermopan oldalüvegezés mellett, mint a fokozott oldalfal-, tető-, valamint kerékjárat-szigetelés.

Címlapkép: www.plzensketrolejbusy.cz

Címkék