Kitekintő

Ismét Sunsundegui SC5-ösöket vásárol a Translink

Bár a turistabuszok piaca hatványozottan megszenvedi az utazási kedv koronavírus-járvány miatti visszaesését, egyes üzemeltetők, akik anyagilag még bírják, előremenekülve a krízisidőszak alatt is újabb járművekre adnak le rendelést. Utóbbiak közé tartozik az állami tulajdonú közlekedési vállalatként valamivel jobb helyzetben lévő észak-írországi Translink is, amely hamarosan 30 darab Volvo alvázra szerelt Sunsundegui SC5-ös turistabusszal bővíti állományát. Az elegáns járművek gyártása már megkezdődött a spanyol karosszálónál.

Az észak-ír társaság tavaly szeptemberben már forgalomba állított 30 darabot az SC5-ös háromtengelyes, 14,3 méter hosszú verziójából, ugyancsak Volvo alvázon – címlapképünkön is ezek egyike látható -, és az eddigiek alapján elégedettek is a típussal, hiszen hamarosan újabb 30 példánnyal gyarapodik a flotta. A közelmúltban megrendelt második széria tagjai ezúttal a rövidebb, 12,5 méteres kéttengelyes kivitelbe tartoznak. A buszok gyártása jelenleg is zajlik, az első járműveket várhatóan még az idei év folyamán leszállítják az észak-ír megrendelőnek. A tavaly átvett kocsikhoz hasonlóan a kéttengelyes SC5-ösök is a társaság helyközi-távolsági járatokat lebonyolító Goldline hálózatára kerülnek majd. A jobbkormányos buszok kontinentális ajtókialakítással jönnek, vagyis az első ajtó a menetirány szerinti bal, a középső pedig a jobb oldalra kerül – így az sem jelent problémát, ha a buszoknak alkalomadtán a La Manche csatorna túloldalán akadna dolguk. Ezen kívül a bal oldalon külön ajtót alakítanak ki kerekesszékes utasok számára, közvetlenül a beemelésüket szolgáló lift felett.

Munkában: készülnek a Translink legújabb SC5-ösei (Fotó: Sunsundegui)

A leendő észak-ír SC5-ösök technikai alapját a Volvo két Európában kínált járóképes alváza közül ezúttal is a nagyobbik, 10,8 literes Volvo D11K dízelmotorral szerelt B11R adja. A buszok az Euro 6-os emissziós besorolású erőforrás 430 lóerős (316 kW) változatát kapják 12 előre- és 4 hátrameneti fokozattal rendelkező Volvo I-Shift automataváltóval párosítva. A Translink specifikációja a már említett kerekesszékes lift mellett többek között homlokfali és bal oldali elektronikus relációjelzőket, tolatóradart, légkondicionálót, 53 darab bőrkárpitozású, hárompontos övvel ellátott luxus utasülést, azok háttámláiba épített USB-töltőpontokat, fedélzeti WiFi-t és 10 kamerából álló biztonsági kamerarendszert foglal magába.

A Translinknek szállítandó változat gyári színterve (Kép: Sunsundegui)

A koronavírus-járvány Spanyolországot fokozottan sújtó első hulláma miatt tavasszal más európai buszgyártókhoz hasonlóan a több, mint 330 főt foglalkoztató Sunsundegui is a gyártás átmeneti felfüggesztésére kényszerült, a termelés másfél hónapon át szünetelt. A gyártósorok május 21-én indultak újra, azóta folyamatos a munka az alsasuai üzemben.

Címlapkép: Volvo Buses UK/Sunsundegui

Címkék