Kitekintő

Zöld elektromosságra váltottak a Scania legnagyobb üzemei

A Scania teljesítette a 2020-ra kitűzött célját, mely szerint a világszerte működő tíz nagy termelőüzemének működését fosszilis energiaforrásoktól mentes elektromos árammal fedezi. A fosszilis energiát utolsóként kiiktató nagy gyár a Scania Tucumán városában, Argentínában található üzeme, amelyet egy szélfarm lát el elektromos árammal.

A tíz gyártóüzem közül három Svédországban, kettő Hollandiában, egy-egy pedig Argentínában, Brazíliában, Finnországban, Franciaországban és Lengyelországban található. Ezek együttesen közel 450 ezer megawattórát fogyasztanak évente. A fosszilis energiaforrásoktól mentes elektromos áramra való átállás évente 33 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásának megtakarítását eredményezi. A Scania 2019-ben 91 700 tehergépkocsit, 7800 autóbuszt és 10 200 ipari, illetve hajómotort állított elő.

 

A Volkswagen konszern irányítása alatt álló svéd óriásvállalat számos olyan szolgáltatótól szerezi be az elektromos áramot, akik eredetgaranciával vagy más ezzel egyenértékű tanúsítvánnyal rendelkeznek, biztosítva, hogy megújuló energiaforrásokból, például víz-, szél- vagy napenergiából állítják elő az áramot.

A Scania az elkövetkezendő években tovább csökkentené szén-dioxid-lábnyomát, ennek elérésében pedig a tudományos alapú célkitűzések mutatják az irányt. Ez a nagyszabású célkitűzés nemcsak a haszongépjármű – gyártó működésére terjed ki, hanem a termékeinek használatakor keletkező közvetett károsanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célokat is magában foglalja. A Scania szeretné 2025-re felére csökkenteni a szén-dioxid-lábnyomát a termelési és a kereskedelmi tevékenységében egyaránt a 2015-ös évhez képest. Ugyanekkora csökkenést ér majd el a vállalat a szárazföldi szállítási tevékenységeiben is szállított tonnánként.

Fotók: Scania

Címkék