Magazin

Forgalomban a teljes chomutovi Solaris trolibusz flotta Szegeden

Szerdán forgalomba állt a Csehországból használtan megvásárolt, légkondicionált, teljes hosszban alacsonypadlós Solaris Trollino 12AC szóló trolibusz flotta utolsó példánya is Szegeden. 

A Szegedi Közlekedési Társaság 2018 decemberében négy darab használt, 12 méter hosszú, 2006-os évjáratú, Cegelec (TV Europulse) hajtásrendszerrel szerelt Solaris Trollinót vásárolt a nyugat-csehországi Chomutov városából 120 millió forintért cserébe. A járművek megérkezésük után egy átfogó felújítási program keretében újultak meg, és pirosra átfényezve tavaly álltak forgalomba a Tisza-parti városban. A Solaris trolibuszokat teljes flottacsere miatt selejtezte a csehországi kisváros, ahová 2018-ban 5 darab szóló és 10 darab csuklós Solaris-Škoda trolibusz érkezett.

A chomutovi flotta első tagja, a T-870-es tavaly tavasszal állt forgalomba

A 2018-ban beszerzett négy darab Cegelec elektronikás használt Solaris troli mellé később további egy példány érkezett, miután az SZKT időközben 30 millió forintért megvásárolta a csehektől az ötödik trolibuszt is az eredetileg is ötdarabos szériából – ez a kocsi kezdte meg szerdán szolgálatát Szegeden, T-874-es pályaszámmal, a helyi 5-ös viszonylaton.

A szegedi önkormányzat a használt trolibuszok beszerzése mellett egy új, 5+3 járműből álló, önjáró üzemre is képes csuklós trolibusz-flotta forgalomba állítását is tervezte; ezeknek a járműveknek a megvásárlása a Modern Városok Program keretében valósult volna meg. A kormány még 2018-ban rendelkezett a Szeged város önkormányzatával kötött megállapodással összhangban arról, hogy a csongrád-csanádi megyeszékhely közlekedésfejlesztési beruházásaira 7 milliárdos keretösszeget biztosít. Az akkori elképzelések szerint ebből a támogatási összegből valósult volna meg a 4-es villamos vonalának rekonstrukciója és a hozzá tartozó új járművek megvásárlása, valamint a trolihálózat fejlesztése is, szintén új járművek beszerzésével. A 7 milliárdos támogatásból legfeljebb 2,37 milliárd forintot fordíthatott volna az önkormányzat trolibuszok és hibrid elektromos midi (!) trolibuszok 2020-as beszerzésére. A keretösszegből egy nettó 3 585 050 euró, azaz átszámítva közel 1,18 milliárd forint értékű csuklós Solaris-Škoda trolibusz flotta megvásárlására is lehetőség nyílt volna egy korábbi sikeres közbeszerzési eljárásnak köszönhetően. Az 5 darab (+3 darab opció) csuklós trolibusz beszerzésére kiírt pályázat eredményének gyakorlati megvalósulása a kormány támogatásától függött.

A Škoda Electric 5 darab (+3 darab opció) Solaris karosszériás önjáró csuklós trolibuszt szállított volna Szegedre, az üzlet azonban meghiúsulni látszik (Fotó: Škoda Transportation)

A kormány azonban év elején korábbi döntését visszavonta, és a támogatási összeget bruttó 10 milliárd forintra növelve új intézkedésről döntött a programban. A határozat szerint a kormány továbbra is támogatja Szeged város közösségi közlekedésének elektromos alapokra helyezését azzal a módosítással, hogy az állami beruházásként, kizárólag elektromos autóbuszok beszerzésével valósulna meg, így viszont a beígért villanybuszokért cserébe elmarad a trolibusz-beszerzés is.

Címlapkép: SZKT

Címkék