Magazin

Újabb felújított trolibusz állt forgalomba Szegeden

A Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) helyi járműfelújítási programjában 772 millió forintból tíz trolibuszt korszerűsítettek, a legutoljára elkészült jármű pénteken állt forgalomba – közölte az önkormányzati tulajdonú közlekedési társaság. 

A közlemény szerint a vállalat utoljára 2014-ben vásárolt új járművet, azóta a meglévők saját forrásból történő felújításával biztosítja az állomány fenntartását. A cég az elmúlt öt évben tíz felújított, légkondicionált, alacsonypadlós szóló trolibuszt tudott forgalomba állítani. Felújítottak öt Škoda 21Ab típusú autóbuszt, illetve több példányt trolibusszá építettek át. Közülük került ki a most üzembe helyezett T-815-ös pályaszámú kocsi is, amely eredetileg dízelmotoros autóbuszként kezdte pályafutását a csehországi Plzeň városában. Szegedi átépítése során Cegelec elektronikát kapott – na és természetesen piros flottaszínt. Ezen kívül formai módosításként a Ladákról, illetve a Škoda Favorit Pick-Upról származó eredeti fényszórókat is korszerűbb világítótestek váltották.

A házon belüli átépítések mellett az SZKT gyári trolibuszokat is vásárolt az elmúlt években, igaz, használtan. Amint azt korábban mi is megírtuk, a társaság 2019-ben és 2020-ban öt jó állapotú, Cegelec (TV Europulse) hajtásrendszerrel szerelt Solaris Trollino 12AC alacsonypadlós trolibuszt szerzett be a csehországi Chomutovból. Valamennyi jármű korszerű, energiatakarékos hajtásrendszerrel rendelkezik és akadálymentes kivitelű, rámpával ellátva a kerekesszékesek részére. A trolibuszok mindegyike Szegeden utastéri légkondicionáló berendezést, valamint az új SZKT-s flottaszínnek megfelelő piros fényezést kapott. A járművek tartozéka a korszerű utastájékoztató berendezés, valamint a fedélzeti bankkártyás jegyautomata is.

Elöl a T-815-ös pályaszámú trolibusszá átlényegült egykori Škoda 21Ab, mögötte az utolsóként beszerzett chomutovi eredetű Solaris Trollino 12

Emellett uniós támogatással és önkormányzati forrásból korszerűsítik a közlekedési társaság hét épületét is. Két végállomás-épület – Tarjánban és Makkosházán – energetikai felújítása már a befejezéshez közeledik. Az elektromos energiaigény kiszolgálására napelemeket telepítettek, a meglévő kazánokat pedig hőszivattyús fűtőrendszerre cserélték, az új eszközök tesztüzeme zajlik.

A társaság jelentős energetikai megtakarítást vár a trolibuszmosó- illetve javítócsarnok, valamint a villamos remíz karbantartó műhelyének, étkezőjének és raktárának rekonstrukciójától is. Az épületek új hőszigetelést kapnak, kicserélik a nyílászárókat és a fűtésrendszert – áll a közleményben.

Az SZKT frissen átépített trolibuszának utastere

A Tisza-parti város elektromos tömegközlekedési hálózatát, parkolási rendszerét és repülőterét működtető, önkormányzati tulajdonú Szegedi Közlekedési Kft. a nyilvánosan elérhető adatok szerint 2019-ben 556 alkalmazottat foglalkoztatott. A cég belföldi értékesítésből származó nettó árbevétele a 2018-asnál 2,7%-kal magasabb, 3,343 milliárd forint volt, exportból 2018-ban 58,34 millió, 2019-ben 4,425 millió forint nettó bevétele származott. A város tulajdonában álló vállalkozás adózott eredménye az előző évi 24,107 millió forintról 2019-ben 4,875 millió forintra csökkent.

Fotók: szeged.hu/Iványi Aurél, forrás: MTI/MBI

Címkék