Credo

2022-ben indulhat a Credobus új típuscsaládjának sorozatgyártása

Több, mint egy hónapja számoltunk be portálunkon arról, hogy hazánk piacvezető buszgyártója, a Credobus típusokat jegyző Kravtex-Kühne Csoport tíz év után újra csuklós autóbusz kifejlesztésén dolgozik. Ez már önmagában is fontos előrelépés a magyar buszgyártás szempontjából – pillanatnyilag ugyanis egyáltalán nincs a piacon hazai gyártmányú csuklós típus -, a győri székhelyű buszgyártó azonban nem csak egyetlen modell, hanem egy teljesen új, alacsony belépésű, ultrakönnyű autóbuszcsalád piacra dobását tervezi, az idehaza kedvelt és elterjedt Econell sorozat utódjaként. A jövőre érkező újdonságról a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában Tormássy Attila, a Kravtex-Kühne értékesítési és marketing vezetője osztott meg további információkat.

Tormássy Attila péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy bár hónapok óta dolgoznak a projekten, az új csuklós autóbusz fejlesztése egyelőre csak a kezdeti fázisban tart. Az új termékcsalád első és egyben leghosszabb tagja, amely a Credobus hagyományainak megfelelően 19,5″-os “kiskerekű” futóművekre épülő modell lesz, várhatóan a jövő év elején mutatkozhat be. Érdekesség, hogy 19,5″-os futóművekkel szerelt csuklós autóbusz koncepciója nemzetközi szinten is ritkaságnak számít: a hasonló felépítésű “kiskerekű” külföldi típusok gyakorlatilag kivétel nélkül szóló változatban léteznek csak.

A Credo legutóbbi nagyobb darabszámban gyártott csuklósa a 2000-es évek második feléből származó BN 18-as volt (Fotó: bkv.hu)

A marketing vezető az interjúban kitért arra is, hogy az alternatív hajtásmódok helyett ők továbbra is a járművek tömegének csökkentésével próbálják mérsékelni autóbuszaik CO2-kibocsátását. Az új csuklós típus is hagyományos dízelmotoros hajtást kap, cserébe viszont egy nagyon alacsony saját tömeggel rendelkező jármű lesz, megközelítőleg 3 tonnával lesz könnyebb a kategóriatársakhoz képest. Hozzátette: a típus várhatóan 2022 közepére, vagy végére lehet sorozatgyártásra érett.

Az új fejlesztésű termékcsalád mellett a magyar buszgyártónál megkezdődött egy új formatervi koncepció kidolgozása is, amely szintén a jövőre érkező csuklós autóbuszon fog bemutatkozni. Ennek mentén a teljes Credobus termékpaletta formavilágát meg kívánják újítani a 2020-as években. Tormássy Attila megfogalmazása szerint a csuklós prototípus egy meglepő, esztétikus és formabontó megjelenésű autóbusz lesz. A Credobus modelljeinek jelenlegi formavilága egyébként éppen az elődnek tekinthető Econell típussal mutatkozott be 2011-ben, bár a homlokfal főbb arculati elemei már a korábban bemutatott, a kínálatból azóta eltűnt Citadell családon megjelentek, így tehát valóban időszerű már a váltás.

A címlapkép illusztráció, forrás: Kravtex-Kühne Csoport

Címkék