Magazin

Negyvennyolc milliárd forintos állami költségtérítést kap a Volánbusz

Az október 1-je óta a Volán-társaságok jogutódjaként, országos lefedettséggel működő Volánbusz Zrt. azonnali hatállyal megkapja a 2018. évi helyközi autóbuszos személyszállítási közszolgáltatási tevékenysége után járó ellentételezést. Az idei költségtérítéshez 2020 januárjában és februárjában jut hozzá a közlekedési vállalat, 2020 márciusától pedig rendszeresen, egyenletes ütemben kapja meg a közszolgáltatás ellenértékét – olvasható a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban.

A kormány jóváhagyta a Volán társaságok jogutódjaként a Volánbusz Zrt. 2018. évi helyközi autóbuszos személyszállítási közszolgáltatási tevékenysége után járó, az elszámolás lezárása szerinti, a megrendelő innovációért és technológiáért felelős miniszter által – a pénzügyminiszterrel egyetértésben – elfogadott, de pénzügyileg még nem rendezett 15,867 milliárd forint azonnali kifizetését. Ennek érdekében a kormány utasította a pénzügyminisztert, hogy a központi költségvetés terhére gondoskodjon a többletforrás rendelkezésre bocsátásáról.

Jövő márciustól egyenletes ütemben jut a pénzéhez az állami busztársaság

Az idei helyközi autóbuszos személyszállítási közszolgáltatás utáni költségtérítést két részletben fogja megkapni a társaság. Januárban és februárban 16-16 milliárd forintot fizet ki a kormány a szolgáltatónak. A 2019. december 31-én lejáró közszolgáltatási szerződés éves elszámolása során az idén még nem folyósított költségtérítési összegét pedig az elszámolás lezárultát követő 30 napon belül kell kifizetnie a megrendelőnek.

További két évig szolgáltathat a Volánbusz

A Volánbusz helyközi személyszállítási közszolgáltatási szerződései 2019. december 31-én lejárnak. A szerződések lejárta után, a megrendelő szükséghelyzeti kijelöléssel a Volánbuszt jelölte ki a közszolgáltatási feladatok ellátásával még további két évre, 2021. december 31-ig, illetve a közúti személyszállítási közszolgáltatások megrendelését szolgáló pályázatok sikeres lezárásáig. A pályázatok várhatóan december végén fognak megjelenni. Az ilyen jellegű tendereken általában 6 hónap felkészülési idő áll az ajánlattevők rendelkezésére a pályázatok előkészítésére és benyújtására. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium még tavaly év végén előzetes tájékoztatókat tett közzé a közszolgáltatási szerződésekre vonatkozóan, melyekből kiderült, hogy azokat 120 hónapra tervezik megkötni 2021. január 1-jétől, de ha addig nincsenek győztesek, akkor 2021. december 31-ig jelenlegi szolgáltatóként a Volánbusz köteles a közszolgáltatási tevékenységet ellátni.

A határozatban a kormány felhívta az innovációért és technológiáért felelős minisztert, valamint a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjanak 2020. márciustól a költségtérítés egyenletes ütemű, rendszeres folyósításáról.

Fotók: Soós Botond / Volánbusz Zrt.

Címkék