Magazin

Magyar Nemzet: egy kézben az összes Volán-járat

Amint arról weboldalunkon mi is többször beszámoltunk, október 1-től, azaz holnaptól egyetlen állami társaság, a Volánbusz Zrt. látja el az ország egész területén a közúti helyközi személyszállítást. Az egyesülés nem befolyásolja sem a menetrendet, sem a tarifát, a járművek és az autóbuszvezetők ugyanazokon a viszonylatokon fognak közlekedni és ugyanazokon a megállóhelyeken fognak megállni – mondta a közlekedési vállalat elnök-vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek. Dávid Ilona a küszöbön álló piacnyitásról is beszélt a lapnak adott interjúban.

A Magyar Nemzet hétfői számában megjelent interjúban Dávid Ilona elmondta, hogy az integráció alapvető célja a közúti közösségi közlekedés fejlesztése, az utasok magasabb színvonalú kiszolgálása. Állami vállalatként fontos szempont a költséghatékonyabb, szervezettebb működés kialakítása is. Emellett kiemelt tervként szerepel, hogy a helyi közlekedésben, azaz a települések, városok személyszállítási feladataiban újra aktív szerepet kapjon a társaság.

Dávid Ilona 2018 augusztustól tölti be a Volánbusz Zrt., 2018. szeptember elejétől pedig a Dél-alföldi Közlekedési Központ (DAKK) Zrt. elnök-vezérigazgatói tisztét. Fotó: Volánbusz Zrt.

Az integráció folyamatáról elmondta, hogy a közlekedési központok beolvadnak a Volánbusz Zrt.-be, azaz a munkatársak jogutódlással átkerülnek a társasághoz. Az egyesülés után a Volánbusz 19 ezer fős nagyvállalattá válik. Arra a kérdésre, hogy mekkora a sofőrhiány, Dávid Ilona megjegyezte, hogy nagy különbségek vannak az egyes régiók között: van, ahol egyáltalán nincs sofőrhiány, máshol több ember hiányzik a rendszerből. „Minden autóbuszvezetőre, műszaki munkatársra szükségünk van, és meg is teszünk mindent annak érdekében, hogy megtartsuk a kollégákat. Emellett folyamatosan toborzunk” – fűzte hozzá.

Dávid Ilona az autómentes napon mutatta be a Volánbusz új logóját, amely már egy országos lefedettségű vállalat egységét szimbolizálja

A várható előnyökről szólva kiemelte a közlekedési központokat körülvevő határok feloldását. „Megkezdtük a menetrendek összehangolását, először a Volánbusz és a DAKK Zrt. dél-alföldi menetrendjét optimalizáltuk. Ennek eredményeként ugyanahhoz a teljesítményhez most kevesebb autóbusz és autóbusz-vezető szükséges, csökkennek a működési költségek, de az utasokat ugyanúgy kiszolgáljuk, hiszen csak a régiók közti párhuzamos közlekedést számoltuk fel” – mutatott rá. Hangsúlyozta, hogy a szolgáltatási színvonal növeléséhez feltétlenül szükséges a járműpark megújítása. Már tavaly megkezdték a korszerű autóbuszok beszerzését, 2018 novemberétől idáig 269 új jármű állt forgalomba országszerte, a közelmúltban pedig 638 autóbusz beszerzését indították el, ami a teljes járműállomány tízszázalékos megújulását jelenti.

Dávid Ilona elmondta, hogy egy erősebb és hatékonyabban működő szolgáltató céget kívánnak létrehozni, megújult járműparkkal és utastájékoztatással, ugyanis csak így van esély arra, hogy sikereket érjenek el a helyközi autóbuszos közszolgáltatási feladatok ellátására kiírandó pályázatokon.

 

Címlapkép: Volánbusz Közlekedési Zrt., forrás: MTI/MBI

Címkék