Kitekintő

Áttörés: megkapta első megrendeléseit az Optare MetroDecker

Fontos előrelépést könyvelhet el az Optare, megérkeztek ugyanis az első megrendelések az angol buszgyártó aktuális kínálatának csúcsát megtestesítő MetroDecker típusra. A MetroCity sorozat formavilágát recikláló kéttengelyes, önhordó városi emeletes busztól eddig nem sok félnivalója volt a szigetországban szép számmal tenyésző konkurenciának, a típusból ugyanis 2014-es bemutatása óta mindössze négy bemutató példány készült, és ezek is csak tesztüzemben álltak forgalomba. Bár az egyelőre továbbra sem valószínű, hogy a MetroDecker nevét remegő szájszéllel mondják majd ki az ADL vagy a Wrightbus háza táján, a típus karrierje lassan, de biztosan beindulni látszik: egy hét leforgása alatt mind az Euro 6-os dízelüzemű, mind pedig a MetroDecker EV névre keresztelt tisztán elektromos hajtású változatra befutott az első megrendelés – előbbiből 5, zéró emissziós testvéréből pedig 31 darabot szállíthat jövő nyárig az Optare két különböző brit üzemeltető részére.

A korábbi demóbuszok egyike a Go-Ahead London társaság színeiben

Az ötdarabos dízelüzemű flottilla megrendelője a közel 200 darabos autóbusz-állománnyal rendelkező Reading Buses társaság, amely a hosszabb, 11,4 méteres verzió mellett döntött. A főként Berkshire megyében tevékenykedő cég részére szállítandó MetroDeckerek elöl egy teljes értékű, kétszárnyú utasajtóval, középen pedig egy egyszárnyú, másodlagos jellegű vészkijárati ajtóval rendelkeznek majd. A beszerzést egy sikeres hosszú távú tesztfutás előzte meg, ami egyúttal meg is előlegezte a bizalmat a számottevő eladásokkal egyelőre nem büszkélkedő típus iránt. A bevezetőben említett demóbuszok egyike ugyanis immár két éve a Reading Buses kötelékében szolgál, a sofőrök, az üzemeltető és az utazóközönség általános megelégedésére. A demonstrációs jármű szolgálatba állítása óta a kategóriában egyedülállóan alacsony fogyasztással és kedvező fenntartási költséggel üzemel, emellett összeszerelési minősége is meggyőző – főként ennek köszönhető a mostani megrendelés John Bickerton, a Reading Buses műszaki és innovációs vezetője szerint.

A Reading Busesnak szállítandó változat színterve – ilyen zöld fényezést kapnak az első szériakivitelű MetroDeckerek

Az új emeletes buszok London és Windsor között, a Green Line 702-es viszonylaton szállítják majd az utasokat, amely 2017. december 24-e óta tartozik a Reading Buses által üzemeltetett járatok közé. A cég kimondottan jól felszerelt járműveket vásárol: egyebek mellett magasított háttámlájú, hárompontos biztonsági övvel ellátott távolsági utasülések, fa hatású padlóburkolat, fedélzeti USB-töltők, mobiltartók, lehajtható asztalkák valamint 4G-s WiFi hálózat is része a specifikációnak. A Reading Buses legutóbb 2016 végén vásárolt Optare gyártmányú autóbuszt, akkor négy darab Optare Solo midibusszal bővült a flotta. A most megrendelt ötdarabos MetroDecker-szériát 2019 júniusában adja át a brit buszgyártó. A könnyűszerkezetes, önhordó konstrukciójú emeleteseket négyhengeres, 231 lóerős (170 kW) Mercedes-Benz OM 934 LA dízelmotorokkal szerelik, az erőforrás 900 Nm-es csúcsnyomatékával 6+1 fokozatú ZF EcoLife 6AP 1000B automataváltó gazdálkodik.

Bár a zöld sem rossz, azért mégis a piros a klasszikus emeletes-szín – ebből sem lesz hiány a jövőben

Vélhetően alig mosogatták el a pezsgőspoharakat az Optare sherburni főhadiszállásán, amikor máris érkezett az újabb jó hír: a nemrégiben lezárult londoni villanybusz-tenderen is a MetroDecker lett a(z egyik) befutó. A 2016 novemberi Euro Bus Expo kiállításon bemutatott elektromos hajtású változatból összesen 31 darabot szállíthat az angol buszgyártó a Transport for London (TfL) alvállalkozójaként tevékenykedő Metroline közlekedési társaságnak. London polgármestere, Sadiq Khan nemrég bejelentette, hogy a brit fővárosban rövidesen Európa legnagyobb, tisztán elektromos üzemű emeletes buszflottája jön létre, a terv megvalósításából pedig a jelek szerint az Optare is kiveheti a maga részét. A mostani beszerzéssel a Temze partján fekvő világváros összesen 68 vadonatúj városi emeletes villanybuszt állít hadrendbe, több, mint tízszeresére növelve a városban közlekedő zéró emissziós autóbuszok számát, két viszonylatot pedig – a helyi 43-ast és 134-est – kizárólag elektromos hajtású emeletesekkel terveznek kiadni a jövőben. (Amint arról korábban már beszámoltunk, ugyanennek a beszerzésnek a keretében 37 darab BYD alvázas Alexander Dennis Enviro400EV emeletes busz is érkezik az angol fővárosba, így jön ki a 68-as összdarabszám.) Az elektromos változat prototípusát az elmúlt 12 hónapban a dízelüzemű variánshoz hasonlóan tartós nyúzópróbának vetették alá különböző londoni üzemeltetőknél. Graham Belgum, az Optare elnöke elmondta: a megrendelés új fejezetet jelent a gyártó villanybuszainak történetében, ám ez csak a kezdet, a fejlesztések folytatódnak és még az idei év folyamán az elektromos buszok új generációjával rukkolnak elő.

A MetroDecker EV prototípusa tesztfutáson Leedsben, 2017-ben

A londoni üzemeltetőnek a nagyvárosi felhasználásra alkalmasabb rövidített, 10,5 méter hosszú, kétajtós kivitelt szállítja a gyártó. A MetroDecker elektromos változata a maga 18 000 kg-os megengedett gördülő össztömegével mindössze néhány száz kg-mal nyom többet a mérlegen, mint hagyományos dízelüzemű testvére. Az Optare emeletesei a londoni 134-es vonalon, a North Finchley autóbusz-állomás és a Tottenham Court Road között közlekednek majd. Az összesen 99 személy (63 ülőhely + 36 állóhely) befogadására alkalmas villanybuszok a beépített 200 kWh összkapacitású lítium-vas-magnézium foszfát akkumulátorcsomagnak köszönhetően akár 150 mérföldet (240 kilométert) is képesek megtenni egyetlen feltöltéssel. A lemerült akkupakk teljes feltöltése mintegy 6 órát vesz igénybe.

A MetroDecker egyik prototípusa egy cardiffi rendeltetésű MetroCity társaságában

Az Optare 2000 és 2005 között a magyar NABI tulajdonát képezte, jelenleg az indiai (ám angol gyökerekkel rendelkező) Ashok Leyland fennhatósága alatt működik. Aktuális kínálatát az emeletes MetroDecker és az egyszintes MetroCity mellett a NABI-érából ismert Solo midibusz, a főként az ausztrál piacra szánt, multifunkciós Tempo, valamint a jellegzetes formájú, ugyancsak városi-elővárosi kialakítású Versa alkotja.

 

Fotók: Optare

Címkék