Kitekintő

A Solaris szállítja Ostrów Wielkopolski első elektromos autóbuszait

Négy darab vadonatúj Solaris Urbino 12 Electric szóló villanybusz kezdte meg szolgálatát a Lengyelország középső vidékén található Ostrów Wielkopolskiban. A most átadott, piros fényezésű járművek az első tisztán elektromos hajtású autóbuszok a több, mint 70 ezer lakosú lengyel városban.

A buszok egy korábban aláírt szerződés második szakaszaként kerültek leszállításra – ugyanennek a beszerzésnek a keretében idén szeptemberben már három darab Euro 6-os dízelmotorral szerelt Urbino 12-es is forgalomba állt Ostrów Wielkopolskiban.

Az Ostrów Wielkopolskiba szállítandó elektromos Solaris Urbino 12-esek látványterve…

A buszokat 160 kW maximális teljesítményű villamos vontatómotorral szállítja a Solaris. Az energiaellátást biztosító 200 kWh kapacitású Solaris High Energy akkumulátorpakk hagyományos, illetve pantográfos rendszerű 200 kW-os gyorstöltőről egyaránt tölthető, előbbit a lengyel Eco Energy cég szállítja a buszokhoz.

Az összesen 24 ülő- és 51 állóhellyel rendelkező buszok fedélzetén többek között légkondicionáló, WiFi hálózat, mobil eszközök töltésére szolgáló USB-csatlakozók, két utast jékoztató LCD-monitorral és automatikus megálló-bemondással kiegészített utastájékoztató rendszer, valamint LED-es utastéri világítás gondoskodik az utazóközönség kényelméről.

…és a kettő a frissen átadott villanybuszok közül, a maga megtestesült valójában

 

A Solaris 2004 óta van jelen Ostrów Wielkopolskiban, a most átadott kocsikkal együtt eddig összesen 33 darab autóbuszt szállított a városba. A gyártó reményei szerint a közeljövőben további zéró emissziós buszok vásárlása várható a helyi közlekedési vállalat részéről, két héttel ezelőtt ugyanis a város pénzügyi támogatást kapott az Európai Uniótól a közösségi közlekedés további fejlesztésére, amelynek keretében újabb 10 elektromos hajtású autóbusz beszerzésére kerülhet sor.

 

Fotók: Solaris

Címkék