Bemutatók, Credo, Magyar gyártók

Orvosi turizmus – Credo Econell Medic bemutató

A napokban adták át a megrendelőnek a Credo Econell Medic névre keresztelt egészségügyi szűrőbusz első példányát, amelyből kereken 10 darabot szállít a közeljövőben a gyártó Kravtex-Kühne Csoport a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) részére. A multifunkcionális jármű bemutatkozása a győri központú cégcsoport első és nem is olyan bizonytalan lépése az egészségügyi rendeltetésű speciális autóbuszok piacán: az eddig közzétett gyári fényképek alapján igen meggyőző, prémium színvonalú járművel rukkolt elő Magyarország jelenlegi piacvezető autóbuszgyártója.

A 2016 júniusában meghirdetett, sokat vitatott megítélésű nemzeti buszgyártási stratégia egyik kézzel fogható eredménye, hogy Magyarország lassan egészségügyi szűrőbusz-gyártó nagyhatalommá válik, hiszen immár mindkét jelentősebb hazai buszgyártó cég kínál orvosi felhasználásra szánt, egyedi gyártású autóbuszokat, és ami még fontosabb, állami megrendelés is van a különleges járművekre. A Modulo M108 R tüdőszűrésre kialakított változatát korábban már bemutattuk oldalunkon, most pedig megérkezett a győriek újdonsága is a témában.

Orvosi köpeny

A Credo Econell Medic első példányának kulcsát Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár vette át szombaton a budapesti, III. kerületi Szent Margit Rendelőintézetnél. Az újdonság vitán felül az évről évre egyre szerteágazóbb, alacsony belépésű Econell típuscsalád eddigi legkülönlegesebb darabja, amely belső kidolgozását tekintve is átgondolt, kifinomult jármű benyomását kelti.

Éles szem szükségeltetik a Medic kivitel külső beazonosításához, bár vannak árulkodó részletek

A Medic kivitel méretparamétereit tekintve a tavaly decemberben bemutatott Econell 13-mal mutat igencsak közeli rokonságot: a busz hossza a műszaki alapként szolgáló kétajtós elővárosi változathoz hasonlóan 12 760 mm, szélessége 2525 mm, magassága pedig 3100 mm. A tengelytáv (6900 mm), valamint a mellső- és hátsó túlnyúlások (2470, illetve 3390 mm) sem okoznak meglepetést, az önhordó karosszéria tehát nagy vonalakban megegyezik a sorozatban gyártott változatéval. A lehető legjobb térkihasználás érdekében ugyanakkor több ponton is módosult a vázszerkezet, ezért a Credo Econell Medic a gyártó szavaival élve műszaki szempontból nem egy meglévő autóbusz átépítése, hanem egy merőben új járműkoncepció.

Az elektromos működtetésű roló és a kiegészítő fények a második ajtó felett

Kívülről néhány apróságot leszámítva alig észrevehetők az eltérések az alapváltozathoz képest, a busz a szűrővizsgálatok aktuális helyszíneire történő utazások során feltűnésmentes suhanást garantál a bent ülőknek. A második utasajtó felett egy mintegy 9 négyzetméter felületű, kihajtható motoros napárnyékoló roló került beépítésre, közvetlenül alatta pedig külső LED-es fényforrásokat helyeztek el az ajtónyílás jobb megvilágítása érdekében, továbbá egy kültéri hangszórónak is sikerült itt helyet szorítani. Mindkét ajtó hagyományos, pneumatikus működtetésű, az elsőt a személyzet számára tartják fenn.

A gyártótól megszokott, tetszetős matricázáson kívül további árulkodó részlet a speciális rendeltetésről, hogy bal oldali leghátsó oldalablakot belemezelték, alsó részén pedig egy 230 V-os csatlakozó aljzat került kialakításra, lehetőséget biztosítva ezáltal a telepített orvosi eszközök külső hálózatról való működtetésére, hasonlóan a Modulo M108 R-nél látott megoldáshoz. A megvalósítás módja viszont a csatlakozót magába foglaló lemez fényes felületének köszönhetően itt elegánsabb. A felsoroltakon kívül a sötétített oldalüvegezés és a kívül-belül többfelé elszórt Medic feliratok teszik formai szempontból is egyedivé a modellt. Érdekesség, hogy a prototípus a speciális alkalmazás ellenére is rendelkezik homlokfali elektronikus viszonylatjelzővel.

Minőségi kivitelezés

A Credo Econell Medic szűrőbuszok elsődleges feladata a korszerű orvosi diagnosztikai eszközök és a szakszemélyzet eljuttatása a nehezen elérhető, kis lélekszámú és a szűrővizsgálatokból ezáltal leginkább kimaradó településekre. Az erre alkalmas járművek utóbbi években tapasztalt megritkulásával a szűrővizsgálaton megjelenők száma is csökkent az elmúlt időszakban. Ezt a negatív tendenciát hivatott megfordítani a kormányzat szűrőbusz-beszerzési programja, amelynek keretében összesen 20 darab mobil szűrőállomás érkezik Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz – valamennyi hazai buszgyártóktól.

A recepciós asztal a második ajtóval szembeni egykori peronrészen

A Credo Econell Medic a Kravtex-Kühne Csoport főkonstruktőre, a tervezőcsapatot vezető Szombath Imre szerint olyan teljes értékű mobil „diagnosztikai létesítmény”, amellyel az orvosi felszerelés, a vizsgálati helyiségek és a személyzet egyszerre juttatható el azokra a településekre, ahol csak korlátozottan férhetők hozzá a modern orvosi szolgáltatások. A főkonstruktőr emlékeztetett rá, hogy az eddig jellemzően tehergépjárművekből kialakított mobil orvosi járművek csak korlátozott lehetőséget biztosítottak a vizsgálatot végző csapat utazására, így az új Credo szűrőbuszok komoly minőségi előrelépést jelentenek.

Az alapos tervezői munka eredményeként a szűrőbuszok utasterének szinte minden négyzetcentiméterét sikerült hasznosítani, így összesen hat teljes értékű, különálló helyiséget lehetett kialakítani a beltérben. A rendelkezésre álló tér kihasználásában jó szolgálatot tettek a „kiskerekű” konstrukcióból fakadó kisebb méretű kerékdobok, melyek a megszokottnál kevesebb helyet foglalnak el az utastérből.

A busz elejében kialakított utazóhelyiségben Inova gyártmányú távolsági üléseket találunk

Az új szűrőbuszok felszereltsége természetesen a felhasználásból adódó különleges igényekhez igazodik. A beltérben két vizsgálóközpont, toalett, beépített konyha, recepció, valamint egy komfortos utazószegmens is kialakításra került, így a jármű a szükséges felszerelésekkel együtt a szakszemélyzetet is „házhoz viszi”. A buszvezetővel együtt összesen 9+1 főnyi személyzetnek jut hely az Econell Medic fedélzetén. A busz elejében található utazórészben kétpontos biztonsági övvel ellátott, Inova Agile típusú távolsági utasüléseket helyeztek el, míg a rendelőhelyiségben a lengyel Ster cég újgenerációs, 8MS sorozatú városi ülőalkalmatosságait találjuk, stílusosan fehér kárpitozással, valamint szintén biztonsági övekkel ellátva.

A nemrégiben aláírt szerződés keretében szállítandó 10 darab Credo Econell Medic alapvető orvosi funkciója a nőgyógyászati rákszűrés (méhnyakrák szűrése), amely természetesen más vizsgálatokkal is kiegészíthető. Az autóbusz csúcskategóriájú nőgyógyászati vizsgálószékkel és a vizsgálat elvégzéséhez szükséges orvosi berendezésekkel is fel van szerelve. A jármű egyik komoly újdonsága, hogy a busz első részében zajló nőgyógyászati szűrővizsgálattal párhuzamosan a busz hátsó részében található orvosi helyiségben további vizsgálatok, illetve konzultáció végezhető.

A nőgyógyászati vizsgálatok helyszíne a mellső tengely mögött kapott helyet

Az említett, általános célokat szolgáló helyiségben az alábbi vizsgálatok elvégzésére van lehetőség:

  • Testösszetétel-vizsgálat (Inbody készülékkel)
  • Kilégzési CO mérés (kilégzési CO mérővel), dohányzásról való leszokás támogatása
  • Szájüregi szűrés
  • Anyajegyszűrés (dermatoszkóppal) és melanoma kockázatcsökkentő tanácsadás
  • Vérnyomás mérés (automata vérnyomásmérővel)
  • Többféle szaktanácsadás (pl. diabétesz- és életmód-tanácsadás, a reprodukciós egészséget, a felelősségteljes szexuális magatartást, a várandósságot támogató prevenciós tájékoztatás.

Az általános vizsgálatok számára fenntarott helyiség a busz hátsó, magaspadlós részében

A rugalmasan variálható belső elrendezésnek köszönhetően természetesen nem csak nőgyógyászati-, hanem például fogorvosi alkalmazású változat gyártására is van lehetőség, amelyre szintén komoly igény mutatkozik a korábban említett régiókban.

Az ötletes belső elrendezés a hasznos alapterület csökkentése nélkül is körülbelül 1000 liter össztérfogatú tárolórendszer kialakítását tette lehetővé. A zárható, menet közbeni kinyílás ellen biztosított szekrények elhelyezése mind a vizsgálati-, mind a személyzet kényelmi szempontjainak megfelel.

A busz hátsó traktusában kialakított, kézmosóval kiegészített vízöblítéses illemhely kivitelezése is színvonalasra sikerült, a hasonló buszokban gyakran előforduló szükségmegoldás helyett itt gyakorlatilag egy teljes értékű, „otthoni” toalett került beépítésre.

Ahová a király is gyalog jár

A bemutatóbusz meglehetősen komoly informatikai felszereltséget mondhat magáénak. Az egészségügyi személyzet munkáját egy három laptopból illetve két nyomtatóból álló, vezetékes- és vezeték nélküli informatikai hálózat segíti. Emellett pihenőidőben az orvosi stáb és a vizsgálatra váró páciensek kényelmét vezeték nélküli internet hozzáférés (WiFi) és televízió szolgálja.

Szakmák találkozása

A vízrendszer és a speciális elektromos hálózat megtervezése komoly kihívás elé állította a Credo mérnökeit, a fejlesztés során jelentkező nehézségeket azonban a csapat kreativitásával végül sikerült maradéktalanul áthidalni a gyártó elmondása szerint. A buszba egy 480 liter össztérfogatú tartályrendszer került beépítésre, amely a tervezőgárda ötletes megoldásainak köszönhetően gyakorlatilag észrevétlen marad a beltérben. A vízöblítéses toalett mellett négy helyiségben is hideg-meleg folyóvíz, a beépített teakonyhában pedig mosogató medence áll a személyzet rendelkezésére. A vízrendszer saját tisztavíz-tartályról, illetve hálózati vízcsatlakozásról egyaránt üzemelhet, az egyes tartályok közötti átemelést automatikusan működő szivattyúk biztosítják. A tartályok aktuális telítettsége grafikus formában folyamatosan nyomon követhető a fedélzeti számítógép érintőképernyőjén.

A busz fő funkciói erről az érintőképernyőről vezérelhetők

Mérnöki szempontból a Credo újdonságához hasonló egészségügyi szűrőbuszok egyik legfontosabb jellemzője, hogy az orvosi vizsgálatok elvégzéséhez használt speciális berendezések és eszközök a megszokott 12/24 V-os fedélzeti rendszer mellett megkövetelik a 230 V-os elektromos hálózat kiépítését is, ezért erről az Econell Medic tervezése során erről is gondoskodni kellett. Ez a rendszer biztosítja a szűrővizsgálatok során használt orvosi- és informatikai eszközök működését, továbbá ugyancsak ez működteti a vízmelegítést, a légkondicionálást és a beltéri világítást is a falvakba történő kitelepülések során. A két hálózat összehangolt üzemét ún. PLC (Programmable Logic Controller) vezérlőegység biztosítja, miközben a személyzet üzemmód-választó kapcsoló (busz- vagy vizsgálóüzem), illetve egy érintőképernyő segítségével tudja működtetni az egyes fogyasztókat. Az érintőképernyőről a világítás, szellőztetés és a vízrendszer számos funkciója ellenőrizhető és vezérelhető.

A busz komplex hőmérséklet-szabályzásához 230 V-os feszültségről üzemelő légkondicionáló berendezések is hozzájárulnak, amelyek akkor is működőképesek, ha a jármű éppen áll, és helyiségenként külön szabályozhatók. A klímaberendezések a téli üzemeltetést is segítik, mivel – az állóhelyzeti fűtés és a hőleadó radiátorok mellett – kiegészítő fűtésként is használhatók. Emellett több egyedi légelszívó ventilátor biztosítja a megfelelő frisslevegő-ellátást és légcserét. A személyzeti helyiségben külön 24 V-os, menet közben használható klímaberendezés szolgálja a bent tartózkodók kellemes hőérzetét.

Bevált alapokon

A főegységek terén nincs különbség az Econell típuscsalád többi tagjához képest: az Econell Medic hátuljába a hagyományos utasszállító változatokhoz hasonlóan hathengeres, 6,7 literes, 286 lóerő (210 kW) teljesítményű FPT (Iveco) NEF 6 dízelmotor került beépítésre, 6+1 fokozatú robotizált ZF AS Tronic lite 6AS 1010 BO sebességváltóval párosítva. A 19,5”-os, elöl független felfüggesztésű, hátul merev hidas kialakítású „kiskerekű” futóműveket a Rába szállítja, a kormánymű a megszokott módon az RBL-től érkezik.

A motortérajtó mögött a Credo típusaitól megszokott gépészetet találjuk

A hazai ipar szempontjából különösen pozitív tulajdonsága az új járműveknek, hogy a speciális rendeltetés ellenére a Credo buszokra jellemző, hagyományosan magas hozzáadott magyar értékhányad a Medic kivitel esetében sem csökkent számottevően: az egyedi kivitelű buszok gyártásába a Kravtex-Kühne Csoport meglévő magyar beszállítói mellett számos olyan hazai kis- és közepes méretű vállalkozás is bekapcsolódott, amelyek korábban nem vettek részt a buszgyártásban. A jellemzően Győr-Moson-Sopron megyei villamos-, asztalos-, és vízszerelő szakipari partnerek mellett a teljes, földrajzi értelemben vett Kisalföld keze munkája is benne van a buszban, a beltéri ajtók például a felvidéki, jórészt magyarok lakta Martoson (Martovce) készültek. Az új Credo szűrőbuszok vételár-arányos magyar értékhányada eléri a 75-80 %-ot, amely jelenleg a legmagasabb a hazai gyártmányú autóbusztípusok között.

Jószolgálati nagykövet

A szombaton bemutatott prototípus elsőként Sülysápon, ezt követően pedig Zsámbék környékén teljesít majd szolgálatot. A tízdarabos szériából fennmaradó további kilenc Credo Econell Medic szűrőbusz január folyamán áll forgalomba. A Kravtex-Kühne Csoport kínálatában új színfoltot jelentő egyedi gyártású termékvonal új piaci lehetőségeket is hordoz magában: a gyártó szerint a típus korábban említett nagyfokú variabilitása, valamint a Credo autóbuszokra általánosan jellemző kedvező ár-érték arány akár a nyugat-európai piacokon is versenyképessé teheti a magyar szűrőbuszt. Egy esetleges szűrőbusz-eladás pedig kis szerencsével akár a normál utasszállító változatok számára is segítheti a piacszerzést. A „kiskerekes” konstrukció sem hat már ismeretlenül tőlunk nyugatabbra, hiszen a VDL hasonló kaliberű városi modellje (Citea LLE) mellett ilyen futóművekkel készülnek például a brit Alexander Dennis és az Optare városi autóbuszai is – érdekes lenne, ha esetleg éppen egy ilyen speciális jármű nyitná meg az utat a magyar típusok előtt.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Címkék