Kitekintő

Megújul az MAN Lion’s Coach

Közzétette az MAN az első hivatalos látványtervet a megújult Lion’s Coach turistabuszról. Az oroszlános márka zászlóshajóján mutatkozik be az MAN új formanyelve, így várhatóan ez a stílus köszön majd vissza a hamarosan bemutatásra kerülő új Lion’s City-n is.

Mind a homlok-, mind pedig a hátfal megjelenését az új stílusirányzathoz igazítják, de a jól felismerhető MAN-es stílusjegyek továbbra is megmaradnak. Az összkép kétségkívül újszerű, ám közelebbről megnézve az arányok és a karosszéria körvonalai elárulják, amit egyébként a gyáriak sem tagadnak: valójában nem modellváltásról, hanem csak egy alapos modellfrissítésről van szó. Ez persze nem meglepő, hiszen már a testvérmodell, a Neoplan Tourliner ráncfelvarrt változatának tavalyi bemutatójakor sejthető volt, hogy az alacsonyabb árfekvésű típus esetében is maradnak majd a bevált alapoknál a német tervezők.

Modernebb megjelenést kap az MAN Lion’s Coach (Kép: MAN)

Az MAN designerei a jelek szerint továbbra is csak a Neoplan típusain élhetik ki magukat igazán, a Lion’s Coach külsejéhez csak óvatosan nyúltak hozzá. A típus 2002-es bemutatásakor még újszerű, ma már inkább konzervatívnak számító megjelenésen csak finoman változtattak, a Volkswagen konszernhez tartozó márkákra az utóbbi időben kevés kivételtől eltekintve egyébként sem jellemző a merész formákkal való bűvészkedés. A korábbi íves vonalakat szögletesebb élek váltották, a jellegzetes fekete hűtőmaszk-imitáció pedig még nagyobb területet foglal el. Az örök jolly jokernek számító zongoralakk később is a designerek keze ügyében volt, vékony fekete sáv köti össze optikailag a fényszórók felső és a sofőrablak alsó vonalát – alighanem ez lesz az a részlet, amit a második-harmadik tulajdonosok a felújítások, újrafényezések során rendre elsinkófálnak majd. A fényszórók a legújabb divathoz igazodva szalagszerű LED-es nappali menetfénnyel egészültek ki, de kérhetők teljes egészében LED-es kivitelben is. Az új világítótestek nem csak elegánsabbak, hanem 50%-kal nagyobb fényerőt is biztosítanak, mint a hagyományos halogén lámpák. A hátfalról még nem közölt képeket az MAN, így egyelőre csak annyi tudható róla, hogy a jövőben itt is LED-es fényforrásokkal találkozhatunk majd.

A gyártó szerint az új típus esetében hangsúlyosabb lesz a funkcionális egységek, vagyis a vezető- és az utastér, illetve a csomagtér és a gépészeti egységek elválasztása egymástól. A külső megjelenéssel együtt az utastér is felfrissül, ez valószínűleg új kárpitok és műanyag elemek megjelenését jelenti majd a beltérben.

Az MAN által közzétett látványterven a kéttengelyes alapkivitel szerepel, de természetesen lesz a kínálatban háromtengelyes változat is. Ez utóbbiról egyelőre csak egy kémfotóval szolgálhatunk, egy szemfüles török autóbuszbarátnak köszönhetően, aki az egyik helyi autópályán kapta lencsevégre az egyik, éppen próbaköreit futó álcázott prototípust.

A háromtengelyes verzióról még nincs hivatalos kép, de a homlokfal főbb vonalai az álca alatt is kivehetőek (Fotó: Yiğit Beldek)

A műszaki részletekről egyelőre kevés konkrétumot árult el a gyártó. A főegységek terén várhatóan nem lesz eget rengető változás, az MAN némileg megnövelt teljesítményt és hosszabb hátsóhíd-áttételt ígér. A minél nagyobb utazási kényelem érdekében módosul a futómű-beállítás és újgenerációs lengéscsillapítókat is kap a típus. Az új Lion’s Coach-hoz biztonsági és asszisztens elektronikák hosszú sora lesz elérhető, az extralistán egyebek mellett a topográfiai viszonyokhoz alkalmazkodó MAN EfficientCruise sebességszabályzó rendszer, valamint sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LGS) is szerepel. Az idén októberben életbe lépő ECE R66.02 borulásvédelmi előírás szintén ösztönzőleg hatott a fejlesztésre, a karosszéria a korábbinál lényegesen merevebb lett.

A nagyközönség a belgiumi Kortrijkban, az idén október 20. és 25. között megrendezendő Busworld kiállításon láthatja majd először az MAN megújult csúcsmodelljét. Idén ősszel egyébként jelentős német erősítés érkezik a turistabuszos szegmensbe, hiszen ugyanitt tartja világpremierjét a közvetlen rivális Mercedes-Benz Tourismo új generációja is – érdemes lesz tehát októberben Kortrijkba látogatni.

Címkék