Kitekintő

Megérkezett Svédország első hidrogénbusza

Néhány napja szállította le a Solaris Bus & Coach annak a két darab hidrogén tüzelőanyag-cellás hajtásrendszerrel szerelt Solaris Urbino 12 Hydrogen egyikét, melyeket még tavaly rendelt meg a Transdev Group svéd leányvállalata, a Transdev Sverige AB a Gävleborg megye közösségi közlekedési feladatait szervező X-Trafik közlekedési hatóság megbízásából. A két jármű várhatóan 2022 januárjában áll majd forgalomba Sandviken városában az X-Trafik színeiben.

A kanadai Ballard Power System 70 kW teljesítményű, FCmove-HD típusú PEM (protoncsere membrános) üzemanyagcellás rendszerével szerelt autóbuszok Svédország első menetrend szerinti forgalomban részt vevő hidrogénbuszai lesznek.

A sandviki rendeltetésű környezetbarát járművek a megrendelő kérésének megfelelően a skandináv időjárási körülményekhez optimalizált fűtőrendszerrel és főként az észak-európai piacra szánt Solaris autóbuszokhoz kínált, ún. „Busnordic” fantázianevű fejlett hőszigetelő csomaggal érkeznek, amely olyan kiegészítéseket tartalmaz, mint a kétrétegű thermopan oldalüvegezés, valamint a fokozott oldalfal-, tető-, illetve kerékjárat-szigetelés. A Solaris a kocsikat korszerű, CO2 munkaközeges hőszivattyús hűtő-fűtő klímaberendezéssel szállítja, melyeknek a fejlett hőszigetelés mellett fontos szerep jut, hiszen a régióban a hőmérséklet télen akár -10-15 °C alá is süllyedhet. Emellett a felszereltség részét képezi a LED-technikát alkalmazó külső-belső világítás, az  audiovizuális utastájékoztató rendszer, a biztonsági kamerarendszer, valamint az oldalfalba süllyesztett USB-csatlakozók is.

A Solaris a hidrogén tüzelőanyag-cellás hajtásrendszerrel szerelt modell 2019-es piaci bevezetése óta már közel 150 példány leszállítására kapott megbízást. A hidrogénhajtású típusnak eddig olyan üzemeltetők szavaztak bizalmat, mint az RVK Köln,  a WSW Wuppertal, a frankfurti In-der-City-Bus GmbH, az Arriva holland leányvállalata, az olasz Società Bus Servizi D`Area (SASA), az ÖBB Postbus, a cseh Dopravní podnik města Ústí nad Labem közlekedési társaság, vagy éppen a Transdev csoporthoz tartozó holland Connexxion.

Címlapkép: Josefine Jondelius

Címkék