Magazin

Megszületett a döntés: 127 villanybusz beszerzését támogtatja a kormány

Megszületett a döntés a Zöld Busz Program első, elektromos meghajtású buszok beszerzésére és a kapcsolódó infrastruktúra kiépítésére benyújtott pályázatairól, így hamarosan az eddigi legnagyobb elektromos autóbusz-beszerzés valósulhat meg Magyarországon – jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. Ezzel hazánkban új korszak nyílik a zöld közlekedésben, hiszen több nagyváros buszállományának összetétele alakul át. A városi buszflották megújítása a klíma- és természetvédelmi célok elérése mellett a szolgáltatási színvonal növelésével és a légszennyezés nagyarányú mérséklésével a városi életminőség javításához is hozzájárul.

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként, 2020 novemberében elindított pályázati felhívás keretében önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók, illetve ezek konzorciumai nyújthattak be pályázatot önjáró trolibuszok, elektromos autóbuszok beszerzésére, valamint töltőinfrastruktúra kialakításának támogatására az Innovációs és Technológiai Minisztérium által felügyelt Zöld Busz Projektirodához.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően a benyújtott pályázatok igénye jelentősen meghaladta az eredetileg tervezett 4,2 milliárd forintos keretösszeget, így a Zöld Busz Program Projektirányító Bizottság az elérhető támogatás növeléséről döntött és jóváhagyta a beérkezett, összesen 18,37 milliárd forintnyi igényt – emelte ki az államtitkár. A kormány legfeljebb 80%-os intenzitással támogatja a beszerzéseket, a közel 25 milliárdos összértékű beruházások önrészét, összesen 7 milliárd forintot a pályázóknak kell biztosítaniuk.

A kedvezményezett városok és közszolgáltatók részére a támogatási szerződések megkötése és a támogatási összegek kifizetése augusztusban kezdődik meg, így 123 elektromos autóbusz és 4 önjáró trolibusz beszerzése történhet meg a közeljövőben. Az autóbuszok jelentős hányadát, kereken 100-at, a Volánbusz állítaná forgalomba: Budapest vonzáskörzetében 40, hat megyeszékhelyen pedig további 60 villanybusz korszerűsítené a társaság járműparkját – Győrben 13, Székesfehérváron 12, Zalaegerszegen 11, Szolnokon 10, Szegeden 8, Egerben pedig 6. A kormányzati program keretében Miskolc 10, Pécs a meglévő 10 elektromos autobusza mellé még további 8, Veszprém pedig 5 darab villanybuszt vásárol majd. A 4 önjáró trolibusz, amint azt korábban megírtuk, Szeged helyi közlekedését segíti majd. Emellett hamarosan új pályázat nyílik, amely a Zöld Busz Program még több városra való kiterjesztésére biztosít lehetőséget.

Címlapkép: Banczik Róbert

Címkék