Kitekintő

Elbúcsúztatja utolsó japán gyártású emeletes buszait is a JR Tokai Bus

A japán vasutak érdekeltségébe tartozó JR Tokai Bus január 30-án bejelentette, hogy március 1-től visszavonultatja az utolsó, még napi közforgalomban lévő Mitsubishi Fuso Aero King emeletes távolsági autóbuszait is, ezzel egy több évtizedes korszak zárul le a társaság történetében.

A JR Tokai Bus – amely az állami gyökerű Japan Railways Group (JR Group) vasúttársasági holdinghoz tartozó, összesen nyolc regionális busztársaság egyike – a Japán középső részén fekvő Tókai (Tōkai) alrégióban szolgáltat, az egykori magyar Volán vállalatokéhoz hasonló szerepkört látva el. A szinte kizárólag a japán belpiacra gyártott Mitsubishi Fuso Aero King a szigetországban kultikus busztípusnak számít, a JR társaságok egykor nagy mennyiségben vásárolták, így sokáig egyet jelentett a távolsági expressz buszjáratok definitív járművével az országos flottában. A cégcsoporton belül a JR Tokai Bus különösen kedvelte a típust, így nem véletlen, hogy az utolsó példányok is ennél a leányvállalatnál üzemelnek. A nemzedékváltás azonban lassan az öreg szamurájt is utoléri, így jelen állás szerint idén februárban lehet utoljára menetrend szerinti távolsági járaton utazni a japán gazdaság fénykorában született típussal.

Interregnum

Az 1984 és 2010 között gyártott Mitsubishi Fuso Aero King a gyémántos márka emeletes távolsági csúcsmodelljeként több generációt is megért. A jellemzően 2+1 soros elrendezésben mindössze 38 utasüléssel szállított, a japán előírásokhoz igazodva 12 méter hosszú, 2,5 méter széles és csak 3,8 méter magas, azaz saját kategóriájában kompaktnak számító típus számos különleges vonással rendelkezik, ilyen például a felső szint hátfalában kialakított vészkijárat.

Az évek során előbb V8-as, majd később soros hathengeres motorokkal is kínált, hatsebességes kézi váltóval szerelt típus gyártását 2010-ben utód nélkül szüntette meg a Mitsubishi Fuso, komoly hiátust okozva ezzel, hiszen azóta sem szerepel emeletes utazóbusz a japán gyártók kínálatában – ritka alkalmat teremtve így az európai konkurenciának a szigetország piacára történő beférkőzésre.

Az Aero King különféle változataival rendelkező busztársaságok többsége helyben elérhető új emeletes buszok híján vagy a szokásosnál tovább üzemeltette a meglévő példányokat, vagy idővel egyszintes távolsági típusokra cserélte őket. Az emeletesek mellett kitartó  szolgáltatók, így a JR Group leányvállalatai is 2018-tól kezdődően importált Scania alvázas Van Hool TDX24 Astromega emeleteseket szereztek be, amelynek helyi adaptációja J-InterCity DD fantázianéven fut – ilyenek váltják majd a március 1-én életbe lépő menetrendváltást követően a JR Tokai Bus kiöregedő Mitsubishi Fuso emeleteseit is.

A JR Tokai Bus utolsó három Mitsubishi Fuso Aero King emeletes busza február 29-én, csütörtökön teljesíti utolsó járatait Nagoja és Tokió között a „Shin-Tomei Super Liner”, a „Shin-Tomei Super Liner Shinjuku” és a népszerű éjszakai „Dream Nagoya” viszonylatokon, de a társaság a tervek szerint márciusban egy külön búcsúeseményt is szervez majd a helyi járműbarátok számára. A japán buszgyártás egykori zászlóshajója egyébként még nem tűnik el véglegesen az utakról, a hosszú távú menetrend szerinti járatokról lekerülő példányok egy része ugyanis sok esetben városnéző buszként folytatja pályafutását.

Címlapkép: Mutimaro/Wikimedia Commons

Címkék