Magazin

Indiában is megkezdi működését a FlixBus

A FlixBus és FlixTrain márkák anyavállalataként működő Flix SE február 1-én bejelentette, hogy tavaly májusi terveinek megfelelően elindítja szolgáltatását Indiában is, amely így már a negyvenharmadik ország lesz, ahol utazhatunk a jellegzetes rikító zöld járművekkel. A hatalmas ország 30 milliárd euró értékűre becsült távolsági buszpiaca a világ második legnagyobbjának számít a Flix sajtóanyaga szerint, és mint ilyen, hatalmas potenciállal bír az immár globális szereplőnek számító mobilitási ernyőcég számára.  

A Flix a bejelentés napján megkezdte a jegyértékesítést is (utascsalogatásként extrém alacsony, mindössze 99 rúpiás, azaz nem egészen 425 forintos bevezető árral), az első buszjáratok pedig február 6-án indulnak majd, összesen 46 indiai várost kötve össze az elsődleges bázisként szolgáló metropolisszal, Delhivel. Az indiai belföldi hálózat kezdetben 59 megállóhelyet és több mint 200 napi összeköttetést foglal magába, köztük olyan nagyvárosokkal, mint Ayodhya, Chandigarh, Dzsaipur, Risikés, Ajmer, Katra, Lucknow, Dehradún, Gorakhpur, Váránaszi, Manali, Haridvár, Dharamszala, Amritszár és Dzsódhpur. Következő lépésként a Delhi körüli útvonalkínálat bővítése és az ország déli részébe irányuló járatok elindítása van tervben. A FlixBus jól bevált gyakorlatának és üzleti modelljének megfelelően magukat a járműveket ezúttal is helyi partnercégek biztosítják majd, ebből a célból Flix egyelőre öt, Delhi-központú buszos szolgáltatóval kötött szerződést. Az indiai távolsági buszközlekedésben az utóbbi időben jelentős növekedést mutat az online jegyvásárlások száma is, ami jó alkalmat teremt a Flix számára saját tech platformjának bevezetésére.

Jellegzetes indiai piacos távolsági busz, egy Volvo 9600-as a FlixBus színeiben (Fotó: Flix SE)

A Flix állítása szerint szolgáltatása Indiában is hozza majd világ további 42 országában a társaságtól megszokott kényelmi és biztonsági színvonalat, figyelembe véve a helyi piaci viszonyokat és utasigényeket – ilyen például a nemek szerinti ülésezés. Ez az apróság a Flix angol nyelvű sajtóanyagából kimaradt, csak az indiai beszámolókból lehet róla tudni; minden bizonnyal arról van szó, hogy a helyi (bár manapság egyre inkább vitatott) szokásoknak megfelelően bizonyos üléseket kizárólag nőknek tartanak fenn. A Flix saját elmondása alapján Indiában különösen nagy hangsúlyt fektet majd a biztonságra, többek között a hét minden napján, a nap 24 órájában működő forgalomirányító és incidens-reagáló csapat révén. A mobilitási ernyőcég égisze alatt szolgáló járművek nem lehetnek három évnél idősebbek, motorjaiknak teljesítenie kell a 2020 áprilisa óta érvényben lévő legszigorúbb, BS6 (Bharat Stage 6) nevű indiai károsanyag-kibocsátási normát, ezen kívül számos biztonsági funkcióval (többek között minden ülésnél kétpontos biztonsági övvel) és professzionálisan képzett személyzettel rendelkeznek majd a Flix ígérete szerint.

Címlapkép: Bus & Coach Buyer/FlixBus

Címkék