Magazin

Újabb sztrájk következik a Volánbusznál

2024. január 28-ára és 29-ére ismét kétnapos, egész országra kiterjedő sztrájkot hirdetett a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), miután a legutóbbi, 2023. december 10-11. napokon megtartott munkabeszüntetést követően továbbra sem sikerült megállapodniuk a bérfejlesztésről a Volánbusszal.

A mai napon folytatódtak a bértárgyalások a közlekedési vállalatcsoportnál, amelyen Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója megismételte a múlt heti ajánlatot, miszerint három év alatt átlagosan bruttó 25%-kal növekedne a dolgozók alapbére. Az ülésen résztvevő kilenc tárgyaló szakszervezetből hét kijelentette, hogy megfelelő garanciális elemek beépítésével és egy 30-33% körüli béremeléssel aláírnának egy hároméves bérmegállapodást. Ettől eltérően nyilatkoztak a Volánbusz munkavállalóit képviselő szakszervezetek, vagyis a Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) és a SZAKSZ elnökei, akik elmondásuk szerit csak a 2024-es évre vonatkozóan tudnak a munkáltatóval megállapodni és bérmegállapodást kötni.

A Volánbuszos szakszervezetek nem elégszenek meg az ajánlattal

A vasutas szakszervezetekkel ellentétben az autóbuszos szakszervezetek kevésbé engedtek igényeikből: a KKSZ elnöke kifejtette, hogy fenntartja minimum 15%-os, de legalább 70 000 Ft-os bérfejlesztési igényt 2024-re vonatkozóan – ami az autóbuszvezetők esetében 20,5% besorolási béremelést jelent. Hozzátette, a hároméves megállapodásra vonatkozóan nem rendelkezik mandátummal, így nyilatkozni ebben a kérdésben nem tud. A SZAKSZ csökkentett a bérfejlesztési igényén: a korábbi 25%-os, vagy 112 500 Ft/hó/fő keresetfejlesztési igényét a tárgyalás során 90 000 Ft/hó/fő összegre módosította, azonban a megállapodáshoz ez nem volt elég, ugyanis a munkáltatóval ezt sem sikerült elfogadtatni.

Újból jöhet a sztrájk a Volánbusznál

Megállapodás hiányában a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet 2024. január 28-29. napokon a teljes országra kiterjedő sztrájkot fog tartani.

A sztrájk ideje alatt nem közlekedő járatok listájáról az alábbi cikkünkben talál információt: Volánbusz sztrájk: elérhető a nem közlekedő járatok listája

Címlapkép: Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet/Facebook

Címkék