Magazin

A több mint tízezer buszvezetőből mindössze 377-en sztrájkoltak kedden

A Volánbusz összesítése szerint országos szinten a meghirdetett 2603 járatból több mint 2000 közlekedett, és 591 esett ki a szolgáltatásból a kedden megtartott kétórás figyelmeztető sztrájk ideje alatt. A társaság 18 ezer munkavállalót, köztük 10 és fél ezer autóbusz-vezetőt foglalkoztat, a sztrájkolók létszáma ehhez képest még a 400 főt sem érte el – olvasható a busztársaság szerkesztőségünk részére eljutatott közleményében.

Október 25-én, kedden a Volánbusznál működő második legnagyobb buszos érdekképviselet, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) figyelmeztető sztrájkot tartott országszerte 14 és 16 óra között. A SZAKSZ azután döntött a keddi kétórás munkabeszüntetés mellett, miután a szervezet több vitás kérdésben nem tudott egyezségre jutni a munkáltatóval; nem sikerült megállapodni az érdekképviselet által követelt idei bérkorrekció végrehajtásáról, a 2021-2023 évre megkötött bérmegállapodás felülvizsgálatáról, valamint a jövő évre vonatkozó további bérfejlesztési javaslatokról sem.

A közlemény szerint a Volánbusz a kedd délutáni kétórás figyelmeztető sztrájk alatt is eleget tett a törvényben előírt, még elégséges szolgáltatásokra vonatkozó kötelezettségének. Az előzetes várakozások szerint érintett 2603 járat 80 százaléka a munkabeszüntetés ellenére a meghirdetett menetrend szerint közlekedett. A sztrájk nem volt átfogó, a vállalatnál működő közel húszból azt egyetlen szakszervezet szervezte, a többi érdekképviselet túlnyomó része nem is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke szerint – noha a figyelmeztető sztrájk jogszerű volt, és a szakszervezet valamint a munkáltató közötti tárgyalások részét képezi a sztrájktörvény alapján zajlott le –  a munkáltató megfélemlítéssel és kérdéses jogszerűségű eszközökkel, átvezénylésekkel, valamint a forgalmisták és jegyeladók csatlakozásának akadályozásával igyekezte befolyásolni a munkavállalókat. A Volánbusz  viszont állítja, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben  maradéktalanul betartotta jogszabályi kötelezettségeit, s a társaság véleménye szerint a sztrájk volt jogellenes, s ennek megállapítására irányuló kérelmét szerdán be is nyújtotta az illetékes törvényszékhez.

A Volánbusz továbbra is a párbeszédre nyitott, kiszámítható és biztos hátteret nyújtó munkáltató. A társaság ahogy eddig, a jövőben is teljes körűen betartja és hiánytalanul teljesíti a hatályos, három évre szóló bérmegállapodásban tett vállalásait – írja a közlekedési vállalat.

Címlapkép: MTI

Címkék