Utazás

Volánbusz sztrájk: elérhető a nem közlekedő járatok listája

Az adventi sztrájk után 2024. január 28-ára és 29-ére ismét kétnapos munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ). A közlekedési vállalat indokolatlannak tartja az akciót, hiszen a MÁV-Volán-csoport továbbra is a bérmegállapodás mielőbbi megkötésére törekszik, a tárgyalások folyamatosak – tudatta közleményében a társaság. A Volánbusz a sztrájk tervezett ideje alatt biztosítja az elégséges szolgáltatásokat. A várhatóan nem közlekedő járatok listája a társaság honlapján érhető el, valamint az utas.hu utazástervező oldalon is látható a helyközi járatok esetleges érintettsége.

A MÁV–Volán-csoport vezetése idén már két alkalommal, január 16-án és január 23-án is tárgyalóasztalhoz ült az érdekképviseletekkel. A tulajdonosi ajánlat szerint a 2024-2026-os, hároméves bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25%-kal növekedne, míg az első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére. Ez átlagosan 16,8%-os, a Volánbusz autóbusz-vezetői esetében 20,5%-os béremelést jelentene már az idei esztendőben.

Az érdekképviseletek többsége – a reálbér értékének megőrzését biztosító garanciák esetén – elfogadhatónak tartja a hosszabb távra szóló bérmegállapodást is. E garanciák kidolgozására a munkáltatói oldal nyitottságot mutatott. A SZAKSZ viszont eredménytelennek minősítette a bértárgyalást, és 2024. január 28-ára és 29-ére újabb kétnapos sztrájkot hirdetett.

A cégcsoport elmondása szerint továbbra is elkötelezett a bérekről szóló megegyezés iránt, mielőbb szeretné lezárni a tárgyalásokat, és megkötni a bérmegállapodást. A tárgyalások a lehető leghamarabb folytatódnak.

Annak ellenére, hogy indokolatlannak tartja a sztrájkot, a Volánbusz haladéktalanul megkezdte az arra történő felkészülést. A még elégséges szolgáltatásnak megfelelő menetrendet a személyszállítási törvényben előírt határidőn belül, két nappal a munkabeszüntetés megkezdése előtt nyilvánosságra hozta. Az elégséges szolgáltatás keretében az első nap a helyi járatok 95%-a és a helyközi járatok 79,6%-a, a második nap pedig a helyi járatok 74%-a a helyközi járatok 54,5%-a biztosan közlekedni fog, ez azt jelenti, hogy a társaság a két nap során összesen mintegy 3619 helyi és 22 995 helyközi kieső járattal tervez országszerte. Amennyiben az adott járatok közül az érintett autóbusz-vezetők nem csatlakoznak a munkabeszüntetéshez és felveszik a munkát, akkor még több járat közlekedik majd menetrend szerint. A részletes tájékoztatás itt olvasható. A helyközi autóbuszjáratok esetleges érintettségét az utas.hu utazástervező oldal is jelzi.

A munkabeszüntetés alatt várható fennakadások csökkentése érdekben a MÁV-Start nagyobb kapacitással biztosítja a személyszállítási szolgáltatást a sztrájk mindkét napján.  A Volánbusz azt javasolja, hogy aki teheti, január 28-án és 29-én vonattal induljon útnak, hozzátéve, hogy a MÁV-Volán-csoport mindent megtesz, hogy az utasok minél gyorsabban eljuthassanak úti céljukhoz. A fennakadások miatt a cégcsoport ismét az utasok türelmét és megértését kéri.

Helyközi közlekedésben az alábbi két napon lehetnek korlátozások:

2024. január 28-án (vasárnap):

2024. január 29-én (hétfőn):

Helyi közlekedésben az alábbi napon lehetnek korlátozások:

2024. január 28-án (vasárnap):

2024. január 29-én (hétfőn):

​Budapest környéki (agglomerációs „kék”) buszok korlátozásai:

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék