Magazin

Volánbusz: az autóbusz-vezetők többsége a tárgyalóasztalnál küzdene a 2024-es bérfejlesztésért

Sem káoszt, sem jelentősebb fennakadást nem okozott a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által meghirdetett kétnapos munkabeszüntetés első napja – tájékoztatta portálunkat a Volánbusz Zrt., hozzátéve, hogy a vasárnap 16 órakor összesített országos adatok szerint a munkabeszüntetésben résztvevő autóbusz-vezetők száma nem érte el a hétszázat. Meglátásuk szerint az autóbusz-vezetők többsége inkább a tárgyalóasztalnál küzdene a 2024-es bérfejlesztésért – derül ki az állami busztársaság sajtóközleményéből, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

„A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által meghirdetett munkabeszüntetés első napján tapasztaltak szerint a Volánbusz munkavállalóinak óriási többsége nem támogatja a bérkövetelések érvényesítésének legradikálisabb módját, s az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően első lépésben mindenekelőtt a tárgyalóasztal mellett törekedne megállapodásra, hiszen az 2023 vonatkozásában is eredményre vezetett.

A vasárnap 16 órakor összesített adatok szerint – a szakszervezet számításaival ellentétben – a munkabeszüntetésben résztvevő autóbusz-vezetők száma nem érte el a hétszázat, aránya pedig a teljes állományukhoz képest 6 százalék, az advent második vasárnapján dolgozók létszámához képest 22 százalék volt. Ennek alapján az előzetes adatok szerint a nyilvánosságra hozott, esetlegesen nem közlekedő járatok kb. 75 százaléka mégis menetrend szerint közlekedett.”

Volánbusz Zrt., Budapest, 2023. december 10.

FRISSÍTÉS (2023. december 11.)

A Volánbusz Zrt. december 11-én kiadott újabb sajtóközleménye alapján hétfőn is kisebb volt a vártnál a sztrájk támogatottsága. A busztársaság szerint a sztrájk második napja azt bizonyította, hogy az autóbusz-vezetők közel kétharmada továbbra is inkább a tárgyalóasztalnál küzdene a 2024-es bérfejlesztésért, és nem látja még indokoltnak a munkabeszüntetést.

Mint írják, „a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által meghirdetett munkabeszüntetés második napján tapasztaltak szerint a Volánbusz munkavállalóinak óriási többsége nem támogatta a munkabeszüntetést, a sztrájkban ugyanis a teljes dolgozói állomány mindössze 14 százaléka vett részt. A hétfőn 16 órakor összesített adatok szerint – a szakszervezet számításaival és közléseivel ellentétben – a munkabeszüntetésben részt vevő autóbusz-vezetők aránya a teljes állományukhoz képest 21 százalék, a hétfőn dolgozók létszámához képest pedig 39 százalék volt. Az adatok ugyanakkor vármegyénként jelentős különbségeket mutatnak.

A Volánbusz vezetése továbbra is elkötelezett abban, hogy – a korábbi évek gyakorlatának megfelelően – még januárban megkösse a 2024-es évre vonatkozó bérmegállapodást a munkavállalókkal.”

Címkék