Kitekintő

Norvégia öt háromtengelyes Volvo 9700-as katonai mentőbuszt adományoz Ukrajnának

A norvég Védelmi Miniszterium 5 darab superior, azaz magas felszereltségű háromtengelyes Volvo 9700-asból átalakított katonai mentőbuszt adományoz Ukrajnának, melyekből hármat már átadtak, s a fennmaradó két példány is hamarosan megérkezik szomszédunkba.

Az öt darab háromtengelyes, 14 méter hosszú, a Volvo Buses vezényletével átalakított busszal nagy mennyiségű orvosi felszerelés is érkezik, az adomány értéke 50 millió norvég korona, azaz átszámítva közel 1,6 milliárd forint.

A járművek kialakításából adódóan elsősorban speciális orvosi ellátást igénylő személyek szállítására alkalmasak, s minden szükséges felszereléssel el vannak látva a betegszállításhoz és a betegek, sérültek útközbeni kezeléséhez; többek között felszerelték őket lélegeztetőgépekkel, ambuláns infúziós pumpákkal, váladékszívó eszközökkel és defibrillátorral is. A buszokon három intenzív és négy normál hordágy helyezhető el, ezek mindegyike rendelkezik oxigén vételezési lehetőséggel is. Az oxigéntartályok a járművek csomagterében kaptak helyet. A buszok fedélzetét ellátták egy ún. Hopcalite-filterrel is, amely fizikai és kémiai adszorpciós és szűrési képességekkel bír, képes eltávolítani a levegőből a mérgező és káros anyagokat, s át tudja alakítani a szén-monoxidot viszonylag ártalmatlan szén-dioxiddá.  A mentőbuszok katonai munkaállomással, a második ajtónál beemelő szerkezettel és toalettel is fel vannak szerelve.

A Volvo 12,8 literes D13K motorjával felszerelt, Volvo B13R önjáró alvázra épült buszok emellett 360°-os kamerarendszerrel, fejlett vezetéstámogató rendszerekkel és megkülönböztető jelzéssel is rendelkeznek, ezt a homlok- és hátfalon elhelyezett LED-es fények, valamint az oldalfalra szerelt kék villogók szolgáltatják, szirénarendszerrel kiegészülve.

Norvégia már korábban is adományozott mentőbuszokat Ukrajnának, 2023 nyarán két Volvo, két Scania és egy MAN gyártmányú használt autóbuszt alakítottak át ukrán kérésre.

Címkék