Jövőre több száz autóbuszt szerezne be a Volánbusz

A Volánbusz Zrt. a hivatalos célkitűzés szerint a közeljövőben több száz új autóbusz beszerzését indítaná meg, legalábbis ez derül ki a társaság legfrissebb közbeszerzési tervezetéből. A terv alapján a busztársaság jövőre közel félezer új autóbusz érkezésével kalkulál alacsony belépésű elővárosi szóló, elővárosi háromtengelyes, valamint normálpadlós szóló kategóriákban.

A közlekedési cég még 2018-ban indított progresszív járműpark-fiatalítási programot, melynek keretében a mai napig a 6000 darabosra csökkent autóbuszállományának több, mint 40%-át cserélte le, viszont még mindig jelentős számban találhatók a 10 éves átlagéletkorú gépparkban korszerűtlen, környezetszennyező, tervezet élettartamukon túl szolgálatot teljesítő autóbuszok. A Volánbusz flottájában jelenleg több mint 3000 darab 10 évnél és még mindig több száz darab 20 évnél is idősebb jármű közlekedik, az 5 éves, vagy annál fiatalabb autóbuszok száma megegyezik a járműcsere programban érkezett autóbuszok számával, ez kereken 2500 kocsit jelent.

A flottacsere jövőre közel ötszáz darab vadonatúj dízelüzemű jármű érkezésével  folytatódhat, melyek beszerzésére az elkövetkezendő hetekben indíthat közbeszerzési eljárásokat a társaság. A Volánbusz aktuális közbeszerzési tervezete szerint 2024-ben a busztársaság 30 darab helyi kialakítású midi, 86 darab elővárosi háromtengelyes, 59 darab normálpadlós szóló, 131 darab alacsony belépésű szóló, valamint 160 darab alacsony belépésű szóló autóbusz leszállításáról kötne megállapodásokat – az utóbbi, 160 darabos tétel vélhetően az Iveco és a Daimler Buses hazai képviseleteinek odaítélt tenderre vonatkozik, melynek teljesítésének jogát a későbbiekben a két tendergyőztes között versenyeztetik majd meg. Emellett a cég tisztán elektromos hajtású flottáját is bővítené, s a már 20 darab villanybusz beszerzésére megindított eljáráson túl becsléseink szerint akár több mint 100 e-buszra írna ki pályázatokat. Ezeket az elektromos buszokat, melyeket 25 ezernél nagyobb lélekszámú városokban és helyközi forgalomban helyeznének üzembe, a cég az RRF program keretében szerezné be, azaz ezen járművek lehívása vélhetően csak akkor valósulna meg, ha az Európai Bizottság jóváhagyja a Magyarországnak járó uniós helyreállítási források kiutalását.

Említést érdemel, hogy a tervezetben szerepel egy 35 milliárdos beruházási hitkeret biztosítására kiírandó közbeszerzés is, amelynek összege alapján elképzelhető, hogy ebből finanszíroznák az új dízelüzemű járművek beszerzését.

Címlapkép: Credobus

Címkék