Kitekintő

Hongkongban nyert tendert új háromtengelyes emeletes villanybuszával az Alexander Dennis

A háromtengelyes Enviro500 városi emeletes busz az Alexander Dennis egyik legfontosabb exportterméke, amely a délkelet-ázsiai térségben kimondottan nagy népszerűségnek örvend. A típus különösen fontos szerepet tölt be Hongkong helyi közlekedésben, ahol több generációja is megtalálható. A brit emeletesek története a jövőben is folytatódik a különleges státuszú kínai városállamban, miután az Alexander Dennis egy november 13-ai bejelentés értelmében 35 darabot szállíthat a tisztán elektromos hajtású Enviro500EV idén bemutatott új generációjából az MTR Corporation társaság részére.

A közösségi közlekedésben főként Hongkong városi vasúthálózatának működtetőjeként (azon kívül pedig ingatlanfejleszőként) ismert MTR Corporation ráhordó jellegű buszjáratokat is üzemeltet ún. non-franchised szolgáltatásként. A jelenleg összesen 172 autóbuszt számláló állomány nagy részét az egyszintes Alexander Dennis Enviro200, valamint az emeletes Enviro400 és Enviro500 típusok különféle változatai teszik ki. A flotta az elkövetkezendő években összesen 35 darab vadonatúj Enviro500EV akkumulátoros városi emeletes busszal bővül.

Az Enviro sorozat csúcsán álló háromtengelyes emeletest típuscsalád új nemzedékének többi tagjához hasonlóan teljes egészében házon belül fejlesztette ki a brit buszgyártó. A hongkongi rendeltetésű példányokba kerülő elektromos hajtáslánc megegyezik a kéttengelyes Enviro400EV emeletes villanybusz frissen bemutatott új generációjában találhatóval: a lengyel Impact Clean Power Technology által szállított 472 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomag a Voith Electrical Drive System HD hajtásrendszer részét képező 310 kW állandó-, és 410 kW csúcsteljesítményű állandómágneses szinkron villanymotort lát el energiával. Ez a gyártó szerint elegendő tartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy megbirkózzon Hongkong hegyoldalakban bővelkedő domborzati viszonyaival.

Az MTR Corporation részére készülő példányok felszereltségéről nem közölt részleteket a gyártó. Az Enviro500EV új generációja hongkongi specifikációval alapesetben 82 ülőhellyel rendelkezik, teljes befogadóképessége 117 fő (a már szintén rendelhető új-zélandi kivitelt valamivel több ülőhely és kisebb utaskapacitás jellemzi.) A járművek gyártási helyszínét sem nevezték meg, de valószínűsíthető, hogy a távol-keleti üzemeltetők részére gyártott dízelmotoros Enviro500-asokhoz hasonlóan az új villanybuszokat is az Alexander Dennis kínai bérgyártó partnerénél, a Granton zhuhai üzemében szerelik össze – a jövőben az európai piacra szánt Enviro100EV elektromos midibuszok fenékváza és felépítménye is itt készül majd. A megbízás teljesítését mindazonáltal nem kapkodják el, a most megrendelt emeleteseket a tervek szerint csak 2025 és 2026 folyamán szállítja le hongkongi ügyfelének az Alexander Dennis.

Címlapkép: Alexander Dennis Ltd.

Címkék