Kitekintő

Megválik a Kiepe Electric-től a Knorr-Bremse

A Heramba GmbH zöld technológiákban érdekelt befektetési társaság és a Knorr-Bremse AG kötelező érvényű megállapodást kötött a haszongépjárművek fék- és vezérlőrendszereit gyártó cégcsoport tulajdonában álló Kiepe Electric felvásárlásáról. Az akvizíció várhatóan 2023 második felében zárul le, az üzlet további részleteit viszont nem közölték, így a felvásárlás értéke sem ismert.

A könnyűvasúti járművek, metrók, villamosok, trolibuszok, és egyéb közúti és vasúti közlekedési eszközök elektromos rendszereit – teljesítményelektronikai termékeket, elektromos hajtásokhoz és járművezérlőkhöz szükséges hardvereket, valamint flottamenedzsmenthez és energiagazdálkodáshoz szükséges intelligens szoftvereket – fejlesztő és gyártó Kiepe Electric-et 1906-ban alapították Kiepe Electrik néven, s az elmúlt több mint 100 évben olyan neves gyártók tulajdonában is volt, mint az Alstom, az AEG, vagy éppen a Vossloh AG. A Knorr-Bremse 2017-ben vásárolta meg az akkor Vossloh Kiepe név alatt működő társaságot a Vossloh AG vasúti technológiai vállalattól, amelyet az üzlet lezárulta után az új tulajdonos Kiepe Electric GmbH-ra nevezett át, visszaállítva ezzel a cég Vossloh-időszak előtti eredeti nevét.

A Kiepe Electric-re ezúttal egy eddig még ismeretlen, 2023 januárjában alapított, berlini és atlantai székhelyű befektetési cég vetett szemet, amely elsősorban olyan vállalatokba történő befektetésekre összpontosít, melyek hatást tudnak gyakorolni a közúti és vasúti közlekedés dekarbonizációjának felgyorsítására, s ilyen cég a Kiepe Electric is.  A Heramba élén dr. Hans-Jörg Grundmann áll, aki korábban a Siemens Mobility vezérigazgatói posztját és más vezetői pozíciókat is betöltött a Siemensnél, valamint az AEG-nél.

A Kiepe Electric több mint 580 embert foglalkoztat világszerte 6 leányvállalatnál. 2022-ben a cég árbevétele meghaladta a 110 millió eurót, azaz az átszámítva 41 milliárd forintot. A Kiepe partnerei között többek között megtaláljuk az Alstomot, a svájci HESS-t, a New Flyert, a Solaris-t és  a Van Hoolt is, s a cég nevéhez köthető a Vossloh España-val közösen kifejlesztett, Szeged és Hódmezővásárhely között is  közlekedő Citylink motorvonat is, amelynek gyártási jogai  a Vossloh spanyol üzemegységének értékesítését követően kerültek a Stadler spanyol leányvállalatához, a Stadler Rail Valenciához.

Címkék