Kitekintő

A Siemens felvásárolja a holland Heliox Energy-t

A gyorsan bővülő e-jármű töltési piacon elfoglalt pozíciójának megerősítését célzó stratégiai lépésként a német Siemens AG felvásárolja az elektromos busz- és teherautóflották gyorstöltő rendszereinek fejlesztése terén nagy tapasztalattal rendelkező Heliox Energy-t, beépítve ezzel portfoliójába a holland cég fejlett egyenáramú gyorstöltési megoldásait.

Az akvizíció a termékportfólió bővítésén túl a Siemens piaci jelenlétét is erősíti, különösen Európában és Észak-Amerikában. A fúzióval a teljesítményelektronika területén is várható fejlődés, ami tovább erősíti a Siemens versenyelőnyét a piacon. Az üzlet lezárulta után a Heliox a Siemens eMobility divíziójának részévé válna, a versenyfelügyeleti ellenőrzés alá vont összefonódásra viszont még az illetékes versenyhatóságoknak is rá kell bólintania. A Siemens a vállalatot a Waterland magántőke-társaságtól, valamint az alkalmazottak és egyéb részvényesek csoportja által birtokolt entitástól vásárolja meg. Az ügylet értékét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A Heliox értéke a CBInsights üzleti analitikai platform szerint eléri a 100 millió dollárt, azaz az átszámítva 35 milliárd forintot.

A 2009-ben alapított Heliox megközelítőleg 330 alkalmazottat foglalkoztat, s már több mint 6 éve szállít és telepít töltőállomásokat elektromos teherautó- és autóbusz-flották számára. 2017-ben a Heliox építette meg a hollandiai Eindhoven VDL Citea flottáját kiszolgáló töltő infrastruktúrát, ami akkor Európa legnagyobb gyorstöltő hálózatának számított, de a cég felelt többek között Amsterdam, Bilbao, Bonn, Drenthe és Groningen, Glasgow, Hamburg, Köln, Leicester, Nürnberg, Oslo, Rotterdam és Wiesbaden egyes villanybusz-flottáinak üzemeltetéséhez szükséges töltési megoldások szállításáért is.  A vállalat központja Hollandiában található, helyi székhellyel pedig jelen van Németországban, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban is.

A Heliox a holland kormánnyal együttműködve nemrégiben egy konzorciumot is létrehozott, melyben 29 vállalattal és tudásintézettel egyesítette erőit. A kezdeményezés célja a holland logisztikai szektor villamosításának felgyorsítása az együttműködésen keresztül. A konzorcium olyan kulcsfontosságú szereplőket foglal magában, mint a Shell, a Prodrive, a DAF, a DAMEN, a Scholt Energy, a Firan, az ElaadNL, a Dynniq Energy és a TNO.

Címkék