Kitekintő

Az Iveco logóját viselik a Feröer-szigetek első elektromos buszai

Mi magyarok leginkább bálnavadász hagyományairól és a focicsapatainknak a vártnál rendszeresen több gondot okozó labdarúgóiról ismerjük a jogilag Dániához tartozó Feröer-szigeteket. Az Atlanti-óceán északi részén, Norvégia, Skócia és Izland között félúton elhelyezkedő, széles körű autonómiát élvező szigetcsoport most az Iveco Bus segítségével lép az elektromobilitás útjára, amely nemrég két lokálisan zéró emissziós midibuszt szállított a feröeri fővárosba, Tórshavnba.

Az Iveco Bus a francia gyártású E-Way sorozat tavaly Magyarországon is kipróbált nagyobbik, 10,7 méter hosszú midiváltozatából – amely lényegében az Heuliez GX 137 L ELEC exportkivitele, Iveco emblémával – szállított két példányt a Tórshavnban szolgáltató HZ Bussar közlekedési vállalat részére. A társaság 2022 decembere óta 15 darab Iveco Crossway LE autóbuszt is üzemeltet, a márka tehát nem mondható ismeretlennek a cég flottájában. A megrendeléskor még Heuliez márkanéven beharangozott midi villanybuszok közelmúltbeli átadása mérföldkövet jelent a feröeri közösségi közlekedésében, a járművek ugyanis a szigetcsoport első tisztán elektromos hajtású városi autóbuszai is egyben. A kétajtós kocsik fedélzetén a vevő által meghatározott specifikáció szerint 23 utasülés kapott helyet, a szállítható utasok összlétszáma pedig meghaladja a 60 főt. Az új szerzeményeket a viszonylag sík domborzattal megáldott helyi 4-es jelzésű viszonylatra osztották be. Az alig 14 ezer lakosú fővárosban egyébként Volvo 8900-asokkal és némi meglepetésre a SOR rémséges külsejű felugró tetős típusaival is találkozhatunk.

Az Iveco/Heuliez kompakt villanybusza mindössze 2330 mm széles, ami a gyártó szerint érdemi előnyt jelent majd a városközpont szűk utcáin való manőverezés során. A típus egyik jellegzetessége, hogy a hátsó tengelyt ikerabroncsok helyett 455/45 R22,5 méretű extra széles szimpla (ún. super single) gumiabroncsokkal szerelik, ami a viszonylag keskeny karosszéria ellenére is megfelelő szélességű közlekedőfolyosót biztosít az utastér hátsó részében.

A feröeri rendeltetésű példányokat 10 modulból álló, 420 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) vontatási akkumulátorcsomaggal szerelték fel, ami elegendő az egész napi folyamatos üzem biztosításához, így a lemerült akkuk töltése éjszaka, a járműtelepen történik majd. Az energiatárolókat a HZ Bussar járművei esetében még a francia Forsee Power szállította, ám ez hamarosan változni fog, az E-Way típuscsalád ugyanis az Iveco más villanybuszaihoz hasonlóan a hírek szerint a jövőben az FPT Industrial torinói gyárában összeállított új, nagy energiasűrűségű Microvast egységekkel lesz elérhető.

Fotók: Iveco Bus

Címkék