Kitekintő

Folytatja a dízelüzemű New Flyer Xcelsior autóbuszok beszerzését New York

Egy korábbi keretszerződés opcióját kihasználva további 116 darabot rendelt a New Flyer Xcelsior szóló autóbusz 40 láb (12,24 méter) hosszú, XD40 kódjelű szóló változatából a New York City Transit Authority (NYCT) közlekedési társaság – méghozzá hagyományos dízelmotoros hajtással.

A Metropolitan Transportation Authority (MTA) részeként működő NYCT a New Flyer törzsvásárlójának számít, az elmúlt 25 év során több, mint 4400 darabot állított forgalomba a kanadai gyártó autóbuszaiból. Az utóbbi években az üzemeltető az Xcelsior sorozat tisztán elektromos hajtású változataiból is szerzett be kisebb szériákat, ám a jelek szerint a jól bevált gázolajos modelleknek is szánnak még szerepet New York közösségi közlekedésében. Ezek az utóbbi időben clean diesel fantázianéven szerepelnek a New Flyer kínálatában, hangsúlyozva, hogy 2000 óta a beépített motorok nitrogén-oxidokból (NOx) mintegy 95%-kal, szilárd részecskéből pedig 80%-kal kevesebbet bocsátanak a levegőbe.

A most megrendelt példányok specifikációjáról nem árul el részleteket az április 19-én kiadott sajtóközlemény, leszámítva, hogy Chris Stoddart, a gyártó NFI Group észak-amerikai buszos divíziójának elnöke a legújabb üzlethez fűzött kommentárjában kategóriaelső utaskapacitást ígér. Az Xcelsior típuscsalád dízelüzemű tagjait a legszigorúbb amerikai EPA emissziós normának megfelelő Cummins L9 erőforrással és igény szerint Allison, Voith vagy ZF gyártmányú automataváltóval szereli a kanadai gyártó. New York közlekedési társasága 2011 óta gyakorlatilag éves rendszerességgel vásárol a típusból (hibrid és CNG-hajtással is), az eddigi szériák utasüléseit jellemzően az American Seating, kijelzőit a Hanover Displays szállította, az utóbbi években pedig a fedélzeti WiFi és az USB-töltőpontok is a standard felszereltség részét képezik.

A címlapkép illusztráció, forrás: New Flyer

Címkék