Kitekintő

Akár 565 új hibrid hajtású autóbuszt is szállíthat Torontóba a New Flyer

Az opciós mennyiséget is beleszámítva összesen 565 darab dízel-elektromos hajtásrendszerrel szerelt városi autóbuszra kapott megrendelést a Toronto Transit Commission (TTC) közlekedési társaságtól a New Flyer. A hírt a mai napon jelentette be az Alexender Dennis, Plaxton, MCI és Arboc márkákat is birtokló kanadai buszgyártó.

A szerződés alapmennyiségre vonatkozó része 134 darab 40 láb (12,2 méter) hosszú szóló, valamint 68 darab 60 láb (18,3 méter) hosszú csuklós kivitelű, dízel-elektromos hibrid hajtású New Flyer Xcelsior Hybrid autóbusz leszállításáról rendelkezik, de a keretmegállapodás opcióként további 263 szóló, illetve 100 csuklós kocsi négy éven belüli lehívására is lehetőséget biztosít.

A buszok a BAE Systems újgenerációs, Modular Accessory Power System nevű, segédüzemeket kiszolgáló moduláris teljesítményelektronikai komponensével felvértezett soros hibrid hajtásrendszerét kapják. A GPS-alapon működő geolokációs funkció közreműködésével a rendszer az előzetesen beállított, környezetvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű útszakaszokon automatikusan leállítja a dízelmotort, lokálisan nullemissziós üzemmódot valósítva meg az alacsony vagy zéró kibocsátású zónákban.

A TTC napjainkban Észak-Amerika harmadik legnagyobb közösségi közlekedési szolgáltatója, jelenleg itt közlekedik a földrész legnagyobb akkumulátoros villanybusz-flottája. A társaság busz-, metró- és villamosjáratait összesítve több, mint 526 millió utas veszi igénybe minden évben. A New Flyer már közel 55 éve szállít autóbuszokat a TTC részére, 1968 óta már közel 1000 darabot adtak át, köztük 25 tisztán elektromos hajtású példányt. A 2013-ban a magyar NABI-t is felvásárló kanadai cég a hibrid hajtású autóbuszok mezőnyében saját állítása szerint immár 20 éve piacvezető pozíciót foglal el, és minden más buszgyártónál több ilyen járművet adott el Észak-Amerikában.

A címlapkép illusztráció, forrás: New Flyer Industries

Címkék