Kitekintő

Alkatrészhiány miatt csak késéssel tudja teljesíteni trolibuszokra vonatkozó megbízásait a SOR

A jelek szerint csak hazánkban ördögtől való nyíltan kommunikálni egy-egy tender késedelmes teljesítését: a prágai DPP az eredeti szállítási határidő lejárta után már egy (!) nappal hivatalosan kommunikálta, hogy csak jelentős késéssel fognak megérkezni az általa még tavaly januárban megrendelt Cegelec elektronikával szerelt SOR TNS 18 önjáró trolibuszok. A cseh SOR-nak 2023. április 16-ig 15 darab 18,75 méteres csuklós trolibuszt kellett volna leszállítania a prágai üzemeltető részére átszámítva nettó 3,2 milliárd forint értékben, de a flottából a mai napig nem érkezett meg egy példány sem, még a 2022 decemberére ígért prototípus sem. A járművek forgalomba állítását 2023 első felére ígérték, de a DPP közlése szerint erre csak jelentős, több hónapos késéssel kerülhet sor.

A Palmovka és Miškovice között újonnan kiépített, 58-as jelzésű troliviszonylatra szánt járművek átadásának késésének okaként a DPP közleménye a trolibuszok hajtásrendszerét szállító Cegelec alkatrészellátási nehézségeit, illetve az ukrajnai háború okozta chipválságot nevezte meg. A járművekbe a prágai gyártóbázissal is rendelkező Cegelec új fejlesztésű Alva hajtásrendszere kerül, amely a korábbi hagyományos  IGBT tranzisztorok helyett nagyobb mértékben alkalmaz szilícium-karbid (SiC) technológián alapuló félvezető áramköri elemeket. A félvezetőkhöz való hozzáférés globális problémái miatt viszont a gyártónak a három éven át fejlesztett hajtásrendszerén módosításokat kellett eszközölnie, melynek eredményeként a SOR csak jelentős késéssel tudja teljesíteni a már meglévő, Cegelec elektronikával szerelt trolibuszokra vonatkozó megbízásait; a prágai kocsik mellett késnek Zlín és Jihlava SOR trolibuszai is, utóbbi esetében az átadások 14 hónapot is csúszhatnak. Az Eperjesre és Szegedre szánt kocsik szállításáról még nem tudni pontos részleteket, de várhatóan ezek a járművek sem érkeznek meg rendeltetési helyükre a szerződésekben vállaltak szerint.

A prágai közlekedési cég közleményében azt is tudatta, hogy az üzlet kapcsán jó sáfárként kíván eljárni, azaz be fogja tartani a szállítási megállapodásban foglaltakat és a késedelmes átadások miatt kötbérrel fogja terhelni a teljesítést. Késedelmi kötbérként az első napon minden egyes késve átadott kocsi esetében a kötbéralap (az adott kocsi ára) 0,5%-át, majd ezt követően pedig naptári naponként 0,1%-ot számol fel a vételár legfeljebb 5%-áig.

Címlapkép: Libor Hinčica

Címkék