Kitekintő

Két éven belül 700 Hyundai hidrogénbuszt vásárolna Incshon

Nem kevesebb, mint 700 vadonatúj hidrogén üzemanyagcellás autóbusz beszerzését tervezi 2024 végéig a dél-koreai Incshon. Ebből 200 darabot már az idei év folyamán, a fennmaradó mennyiséget pedig jövőre állítaná forgalomba a Szöultól 28 kilométerre nyugatra fekvő, mintegy 2,8 millió lakosú nagyváros.

Az erről szóló megállapodást február 22-én írták alá a kezdeményezés résztvevői, vagyis a dél-koreai környezetvédelmi és közlekedési minisztériumok, Incshon önkormányzata, a Hyundai Motor, valamint az SK Grouphoz tartozó SK E&S képviselői. Magukat az autóbuszokat a Hyundai szállíthatja majd, az SK E&S a hidrogént folyékony állapotban tároló töltőállomások kiépítéséért felel, az érintett minisztériumok pedig jogszabályi könnyítésekkel járulnak hozzá a hidrogénhajtású buszok széles körű elterjedéséhez.

A preferált busztípus minden valószínűség szerint a 2019-ben bemutatott, majd 2021 folyamán Európában is többfelé kipróbált Hyundai Elec City Fuel Cell lesz. A 10 990 mm hosszú városi modell két, egyenként 90 kW teljesítményű hidrogén üzemanyagcellával rendelkezik, amelyek a karosszéria végében találhatók. A busz tetejének közepén elhelyezett öt darab, keresztben beépített hidrogéntartályt a Faurecia szállítja. A 845 liter össztérfogatú tartályegység a legfeljebb 37,5 kg hidrogéngázt 700 bar nyomáson tárolja. A hajtásrendszer közbenső energiatárolóként egy két modulból álló, 78,4 kWh összkapacitású lítium-polimer vontatási akkumulátorcsomaggal egészül ki. A járművet központi elhelyezésű ZF CeTrax aszinkron villanymotor mozgatja, hatótávolsága 474 kilométer a Hyundai honlapján elérhető adatok szerint.

Incshonban jelenleg hat hidrogén-töltőállomás működik, és várhatóan még az idén további nyolcat adnak át. A tervek szerint 2023 végéig megkezdi működését egy évi 30 000 tonna hidrogéngáz előállítására képes üzem is a városban, amelyet szintén az SK E&S épít. Az incshoni 700 darabos hidrogénüzemű buszflotta terve világszinten is elképesztőnek számít, de a hajtásmód a bőkezű kormányzati támogatásnak köszönhetően Dél-Korea más részein is felfutóban van: 2025-ig összesen 624 darab (szintén Hyundai gyártmányú) tüzelőanyag-cellás autóbusz áll forgalomba Puszan és Ulszan városaiban, valamint Dél-Kjongszang tartományban, Csedzsu szigetén pedig 1700 hidrogénhajtású jármű kiszolgálására méretezett töltőinfrastruktúra épül 2030-ra.

A képek illusztrációk, forrás: Hyundai Truck & Bus

Címkék