Kitekintő

Kútba esett a Hino és a BYD közös midibusz-projektje Japánban

Visszavonja a piacról a BYD-vel együttműködésben fejlesztett, bevezetés alatt álló elektromos midibuszát a Hino, miután kiderült, hogy annak gyártása során a japán autóipari irányelvek által tiltott veszélyes anyagot – ún. hexavalens krómot – használtak fel, és már nincs lehetőség a technológia módosítására. A hírről a Nikkei Asia számolt be.

A hat vegyértékkel rendelkező hexavalens króm (Cr6+) erősen mérgező, rákkeltő hatásúnak minősített, mutagén anyag, amelynek használatát ugyan nem tiltják a japán törvények, ám a Japán Autógyártók Szövetségének (Japan Automobile Manufacturers Association, JAMA) önként vállalt tiltólistáján 2008 óta mégis szerepel. A Toyota-csoporthoz tartozó Hino tagja a szövetségnek, a BYD viszont kínai cégként nem. A hexavalens krómot egykor széles körben alkalmazták az autóiparban korróziógátló képessége és más, műszaki szempontból kedvező tulajdonságai miatt, továbbá festékek és színező pigmentek, illetve faanyagvédő és bőrápoló szerek gyártására is, ám mára karcinogén hatása miatt visszaszorult, többek között személyautók esetében az Európai Unió is tiltja az alkalmazását.

A Hino lokálisan nullemissziós belépőmodelljének szánt 6990 mm hosszú, 2090 mm széles és 3090 mm magas Hino Poncho Z EV midibuszt (amely csak távoli rokonságban áll a jelenleg második generációját taposó, dízelmotoros Poncho sorozattal) az eredeti tervek szerint a BYD gyártotta volna a Hino részére. A 161 kW csúcsteljesítményű központi villanymotorral szerelt járműbe 105 kWh összkapacitású lítium-ion akkupakkot szántak, amelynek töltése japán szabvány szerinti CHAdeMO plug-in csatlakozón át történt volna. A bájos külsejű, kiviteltől függően akár 30 utasüléssel felszerelhető elektromos apróság piaci bevezetését eredetileg 2022 tavaszára tervezték, de később a 2022-es pénzügyi év végére halasztották, a Hino állítása szerint az időközben felmerült minőségi problémák miatt. A hexavalens króm használatának napvilágra kerülése óta a Hino és a BYD tárgyalt egymással a gyártástechnológia megváltoztatásáról, ám ez nem vezetett eredményre, így végül egyéb lehetőség híján a teljes projektet törölték. A Nikkei Asia cikke arra nem tér ki, hogy a gyártási folyamat mely részén alkalmazták a problémás anyagot.

Maguk a gyártók egyelőre meglehetősen szűkszavúan kommunikálták az esetet. A Hino mindössze egy egymondatos közleményt jelentetett meg a honlapján, amelyben megerősítik a 2021 júniusában elindított Poncho Z EV projekt leállítását és elnézést kérnek minden partnerüktől az esetleges kellemetlenségekért. A BYD japán képviselete annyit közölt, hogy a szigetországban forgalmazott járműveik mindenben megfelelnek a helyi jogszabályoknak és előírásoknak, ám a hexavalens króm ügyében nem kívántak nyilatkozni. A BYD jelenleg négy busztípust kínál a japán piacon, köztük a J6 jelű midibuszt, amely a Hino elektromos modelljének műszaki alapját is képezte volna.

A BYD eladásai eddig nem alakultak rosszul Japánban: a kínai gyártónak jelenleg 80 elektromos busza közlekedik a szigetországban, amivel az egyelőre nem túl acélos helyi villanybusz-piac mintegy 70%-át mondhatják magukénak. A mostani malőrnek azonban máris érződnek a hatásai: a Seibu Bus közlekedési vállalat lemondta szerdára tervezett sajtótájékoztatóját, amelyen a társaság első, Tokióba és Szaitamába szánt BYD villanybuszainak jövő hétfői forgalomba állítását jelentették volna be. A közelmúltban négy BYD-t vásárló Keihan Bus azt jelezte, „fontolgatják a következő lépést”, az Iyotetsu Bus társaság pedig közölte, hogy az eredetileg tervezett Hino Poncho Z EV midibuszok helyett más típust szereznének be a 2023-as pénzügyi év során. A Poncho Z EV projekt bukásának bejelentését követően kevesebb, mint egy hét alatt 4%-kal esett a BYD részvényeinek értéke a hongkongi tőzsdén.

Címlapkép: Hino Motors

Címkék