Utazás

Eddigi legnagyobb retró túráját szervezi közösen a Volánbusz és az LKK, az úticél: Chemnitz

Volántourist ezúttal az Aeropark repülőmúzeummal együttműködésben szervez utazást a retró járművek szerelmesei részére, akik stílszerűen érkezhetnek a németországi Chemnitzben megrendezendő Ikarus-találkozóra. A 2023. június 2. és 4. közötti út során Prága egy-egy tematikus kiállítóhelyének megtekintésére is lehetőségük nyílik majd a résztvevőknek.

Idén hetedik alkalommal rendezi meg a Freundeskreis Ikarus a Chemnitzi Közlekedési Vállalattal (CVAG) és a Straßenbahnfreunde Chemnitz egyesülettel közösen a nagy hírű németországi Ikarus-találkozót. A város központi autóbuszgarázsában tartott rendezvény a magyarországi hasonló események mellett minden Ikarus-barát kultikus eseménye azért is, mert a Németországban megőrzött és precízen felújított nagy számú, értékes magyar gyártású autóbuszok együttes megtekintésére csak itt van lehetőség.

Fotó: OBVB – Oldtimer Bus Verein Berlin

A szabad férőhelyek függvényében többféle retró autóbusz is választható az utazáshoz. Az Aeropark két, a Malév Air Tours színeiben tündöklő 250-est, a Volánbusz pedig két jogelődjének egy-egy felújított retró kocsiját, egy 266-ost és egy Ikarus 256-ost delegál az útra.

Az ajánlat további részletei és a foglalással kapcsolatos tudnivalók a Volántourist honlapján érhetők el.

Ikarus 250 Malév Air Tours

A legendás Ikarus 200-as család első tagja, az Ikarus 250-es története közel hat évtizeddel ezelőtt kezdődött, hiszen prototípusa már 1967-re elkészült, ’70-től pedig sorozatban gyártották. A Malév kezdettől jelentős vásárlója és üzemeltetője volt a típusnak; az emblematikus ferihegyi IK250-esek a legmagasabb hazai felszereltséggel, sötétített ablakokkal, kényelmes ülésekkel, fedélzeti audio rendszerrel és légkondicionálóval kerültek forgalomba. Az Aeropark két Malév Air Tours színekben tündöklő 250-es luxusbusza a korabeli legmagasabb utazási élményt kínálja. Teljes felújításuk az Aeropark szervezésében történt meg az elmúlt években, azóta is a népszerű Reptérlátogatás program állandó résztvevői.

Ikarus 266.25

Az Ikarus 266 jelű elővárosi autóbuszt az 1971-es BNV-n mutatták be. Ez a modell a vállalat legutolsóként – egészen 1991-ig – gyártott laprugós, önhordó típusa volt. Az Ikarus 266-os elöl kétszárnyú, középen kétszer kétszárnyú harmonikaajtóval – ritkább esetekben 3 ajtós változatban – és Rába D2156-os motorral készült. A típusból a Volán Vállalatok 1972-től kezdve évente több száz darabos sorozatokat rendeltek. A Volán Vállalatoknál üzembe állított buszok döntő többsége 266.25-ös kivitelű volt. Ezek a buszok hosszú évtizedeken át Magyarország számos kistelepülésén a helyközi közlekedést ellátó járműpark gerincét alkották.
Az autóbusz 1978-ban került a 13-as Volánhoz Kaposvárra, majd 2014-ben a Kapos Volán 65. évfordulója alkalmából teljes felújításon esett át, ekkor a zöld-fehér fényezését Volán-sárgára cserélték, oldalára pedig megkapta a Volán-csigát.

Ikarus 256.74

Az Ikarus 256.74-es autóbuszt 1996-ban gyártották Budapesten, s ugyanazon év február 14-én helyezték először forgalomba. A járművet használtan egy Vas megyei község önkormányzatától szerezték be 2003-ban. A vásárlást követően 2003. július 14-én a Kisalföld Volán kapuvári üzemegységéhez került. Utolsó éveiben tartalékként üzemelt, így a megye bármely pontján jó eséllyel felbukkanhatott. 2016 nyarán, leselejtezése után pár hónappal megkezdődött a busz részleges felújítása az ÉNYKK győri, Ipar utcai telephelyén. Főként vázjavításokat hajtottak végre rajta, mellyel két hónap alatt el is készültek a szakemberek.

Forrás, fotók: Volánbusz

Címkék